article-image

Johan Jacobsson

Sommarläsning Johan Jacobsson är en av landets oavbrutet mest intressanta musikskribenter. För TMA tipsar han givetvis om ett par musikböcker som är helt omistliga.

1) Vad läser du i sommar?
– David Stubbs Future Days: Krautrock and the Building of Modern Germany (Faber & Faber, 2014). Eftersom jag läser rätt långsamt – särskilt på sommaren – tror jag den kommer följa med mig ända in i september.

2) Har du några personliga favoriter (böcker/författare/magasin) att
rekommendera?
– Alex Ross The Rest is Noise: Listening to the Twentieth Century (Picador, 2007) är eventuellt den bästa musikbok jag läst, så den brukar jag rekommendera till alla och envar.

3) Har du någon favoritgenre?
– Jag är periodare både vad gäller musik och litteratur – ibland lyssnar jag bara på jazz, ibland läser jag bara Barbro Alving. Men den stora konstanten (så att säga) i min bokhylla är musikböcker, så jag antar att det är min favoritgenre. Framför allt gillar jag böcker som tar helhetsgrepp på musikhistorien – se mina två svar här ovan.

4) Vilken är den konstigaste bok du läst?
– Svår fråga. Tycker inte jag läst så många konstiga böcker (trots att jag läst litteraturvetenskap). Codex Seraphinianus är ju rätt underlig, men jag vet inte om jag kan påstå att jag läst den…

– En bok som verkligen förvånade mig var dock Lindsey Kelks I Heart Hollywood (Harper, 2010). På ytan är det en typisk chicklitbok – ung kvinna vid namn Angela Clark åker till Hollywood för att intervjua sexig filmstjärna och förvecklingar uppstår – men mellan dess rader tycker jag mig läsa att Lindsey verkligen avskyr sin huvudperson. Angela får sida upp och sida ner ta emot enormt mycket skit och allt hon gör går snett. En väldigt obehaglig och hjärtlös bok. Kanske något för folk som går igång på Bret Easton Ellis?