article-image

Jenny Hval

Sommarläsning Jenny Hval turnerar mycket i sommar men försöker hinna läsa böcker av Juliana Spahr, Olga Ravn och - såklart - Virginia Woolf.

1) Vad läser du i sommar?
– Förmodligen kommer jag att läsa väldigt lite eftersom jag kommer att turnera i sommar. Men förhoppningsvis blir det några essäer, som Happiness: Ten Years of n + 1. Och kanske lite poesi. Jag har börjat läsa, mycket långsamt, The Transformation av Juliana Spahr. Jag brukar ta med den när jag åker ut på turné och lyckas aldrig läsa mer än ett par sidor. Kanske blir det även Olga Ravns Celestine. Slutligen är sommar lika med Virginia Woolf.

2) Har du några personliga favoriter (böcker/författare/magasin) att rekommendera?
– Chris Kraus är min favorit bland samtida författare. Börja med hennes roman I Love Dick och läs sedan resten av det hon gett ut. Marble av Amalie Smith är en av mina senaste favoriter, det är en ljuvlig bok. Och Caroline Bergvalls Drift är extremt läsvärd just nu. Vad gäller tidningar så gillar jag n + 1, det norska litteraturmagasinet Vagant och min vän Lasse Marhaugs fanzine Personal Best.

3) Favoritgenre?
– Poesi och politisk teori. Är Susan Sontag en genre?

4) Konstigaste boken du läst?
The Twilight: Breaking Dawn, utan konkurrens. Det konstigaste är att den överhuvudtaget getts ut. Vilken ologisk och samtidigt ointressant och dåligt skriven misogyn skitbok.

/

Jenny Hval är aktuell med det fantastiska albumet Apocalypse, Girl. I kväll, onsdag den 24 juni, spelar på Jazzhouse i Köpenhamn.