article-image

Tomas Andersson Wij

Sommarläsning Artisten och skribenten Tomas Andersson Wij tycker att historier är överskattade och är därför helt ointresserad av deckare. Göran Tunström är ju alltid att föredra.

1) Vad läser du i sommar?
– Jag har läst Paula Fox Förtvivlade människor som skrevs på 1960-talet och har kommit i nytryck. Och Martin Luuks Gud har för mycket tid. Två romaner om tyst desperation, om människor som inte riktigt hittar in i livet. Och så hittade jag en fin Gunnar Ekelöf-samling på loppis, Skrifter – Appendix 1927-1968. Och så Bodil Malmstens långdikt Det här är hjärtat. Jag läser mer poesi än romaner.

2) Har du några personliga favoriter (böcker/författare/magasin) att rekommendera?
– Jag tänkte på Göran Tunström härom dagen. Det känns som att han har blivit lite bortglömd sen han dog, vilket vore sorgligt för han är något av det finaste vi har i svensk litteratur. Och jag vill rekommendera en annan död svensk författare: Birgitta Stenberg. Det finns en stämning i hennes stora roman Kärlek i Europa som jag kan längta tillbaka till, på samma sätt som jag kan längta lite efter Den sista cigaretten av Klas Östergren eller Ökenbrevet av Tunström. Story är överskattat tycker jag. Det man minns flera år efter läsningen är stämningen, livskänslan.

3) Favoritgenre?
– Nej, är det bra så är det bra, men jag har nog bara läst fem deckare. Helt ointresserad av mordgåtor och polisvardag.

4) Konstigaste boken du läst?
– Konstig låter negativt men Martin Luuks nya är rätt skruvad.