article-image

Istället för konserter – popmusik!

Krönika Henrik Svensson vill aldrig mer se musik som framförs på en scen. Han förklarar varför och listar sakerna som räddade honom från konsertarenorna i sommar.

Sommaren snurrar fort. För fort. Ljusa nätter som regniga dagar. Jag vill inte lämna något av dem bakom mig.

Hur min var? Tackar som frågar, jo jag lyckades äntligen ta mig igenom Richard Flanagans The Narrow Road to the Deep North, vandrade på samma stenprydda strand som fru Vogler och syster Alma, spelade gamla Studio One-singlar och kunde precis som alla andra inte släppa taget om Elena Ferrante.

Det jag däremot inte gjorde var att besöka någon konsert. Inte en enda. Hävdar någon motsatsen kommer jag förneka det så länge som det är mänskligt möjligt. Ty det mest subversiva varje medveten person kunde göra sommaren år 2016 var att välja bort livemusik i alla dess former.

Konserter är passé. Det är för kreti och pleti. För Svenne Banan-folket i neonfärgade solglasögon på Big Slap, och åldrade rockmän på Way Out West. Modernism kräver en annan utväg.

Vad baserar jag denna uppnästa elitistiska syn på, frågar sig vän av ordningen? Kanske är jag bara proppmätt på recensioner, specialbilagor, instagramfoton och liverapporteringar som följer i samma stund som ett par strålkastarljus tänds någonstans i vårt avlånga land.

Kanske har jag sakta övertygats om att konserter inte har något att göra med popmusik. Liveformatet är bara en del av ett kapitalistiskt menageri som ersatt den fysiska skivhandeln. Jag förlorade respekt för tidigare husgudar som Ben UFO, Ellen Allien och Four Tet när de föll för frestelsen att riva av ett par sets under jord i Rättvik. Är inte ens naturen fridlyst från VIP-områden och fotodiken längre?

Det är banne mig inte underground.

Den rättrogne lyssnar bara på obskyr grime och trap som fortfarande inte lyckats ta sig utanför dess respektive regionala gränser. Kanske även på bortgångna röster som ännu inte hunnit förvandlas till hologram på Coachella.

Allra mest älskar jag Compton Whites deput-ep. Inte så mycket för musiken som för att jag inte har en aning om vem som döljer sig bakom artistnamnet. Ett faktum som borde göra det komplett omöjligt från hen att ta plats på en scen inom den närmaste tiden.

Här följer ett par saker jag ägnat min tid åt i sommar och som jag aldrig vill möta i ett annat forum än mitt eget vardagsrum:

1
Zomby – Ultra (kommande album)


Gqom Oh! x Crudo Volta Mixtape (samling)

2
Noname – Telefone (mixtape)

5NThimIF
Ice Kid feat. Wiley – »So Unique« (albumspår)

3
Compton White EP (ep)

BEWITHLP0--Air-Air-LP_1024x1024
AIR (återutgivning)

4
Gucci Mane – Everybody Looking (mixtape)


Mambos Levis D’Outro Mundo (samling)

5
NHK yx Koyxen – Doom Steppy Reverb (album)

ZU3eJkW7
Cam & China (album)

76268_01big
Shackleton with Ernesto Tomasini – Devotional Songs (tolva)

CpFT1RvWEAAvdJe
Giggs – Landlord (album)

Fat White Family
Fat White Family – »Breakin Into Aldi« (låt)


Complete Walkthru (kassett)

6
Shy Glizzy – Young Jefe 2 (mixtape)

76b22c59
Trim – 1-800 DINOSAUR Presents (album)