Foto: Thomas Lohr

Foto: Thomas Lohr

Daniel Björk

Sommarläsning Evigt inspirerande skribenten Daniel Björk har gett sig in i John Updikes romansvit igen, tvekar om han bör rekommendera Robert Musil och avslöjar sin fäbless för science fiction-liknande romaner i sin Sommarläsning.

1) Vad läser du i sommar?
– Arlette Farges Vivre dans la rue à Paris au XVIIIe siècle. Den här boken har en parisare rekommenderat för mig som bästa sättet att förstå parisare: genom polisrapporter från 1700-talet. »Inget har hänt.« Hoppas bara hinna få tag på den!
Rabbit Redux av John Updike. Har tänkt på Rabbit, Run en hel del på sistone och tänkte att det kanske är dags att läsa vidare om medelålderstristess. Marguerite Duras Fartyget Night. Jag har en gammal Modernista-utgåva av den här som är så sjukt snygg formgiven. Det är ju typ ett filmmanus egentligen.

2) Har du några personliga favoriter (böcker/författare/magasin) att rekommendera?
– Jag brukar alltid säga Mannen utan egenskaper av Robert Musil. Men det är ett ganska stort projekt. Jag läste den en sommar i Italien och har nog aldrig blivit så påverkad av en bok. Men den är inte för alla. Annars är James Baldwins Giovanni’s Room mer eller mindre perfekt. Samt Truman Capotes Breakfast at Tiffany’s – också oklanderlig.

3) Favoritgenre?
– Jag dras ofta till science fiction-liknande romaner som Oryx and Crake av Margaret Atwood eller Houellebecqs framtidsspekulationer. Och med tiden har jag blivit så snobbig att jag inte kan njuta av normal strandlitteratur eftersom jag blir så irriterad på hur dåliga de är: språk, karaktärer och så vidare.

4) Konstigaste boken du läst?
– Tror det är lite av en toss up. Mellan dels Kazarisk uppslagsbok av Milorad Pavic (man kan läsa boken hur som helst, börja mitt, bak eller på första sidan). Finns även i ett manligt och ett kvinnligt exemplar. Dels Bernard Noëls Nattvardsslottet, som är fantastisk men också en surrealistisk allegori som blandar sex och våld med något slags riddarhistoria.