article-image

Tre skivor i juli

Konsumentupplysning "En melankolisk skiva som skyndar på hösten, men som också funkar för sena sommarkvällar med lite lagom ångest." Daniel Persson plockar fram Memory Drawings "Music for another loss" och två andra ambienta album för sommaren.

”Below sea level” är Simon Scotts tredje album, denna gång släppt på 12k. Skivan är inspirerad av Fens, ett område i östra England där Simon tillbringade sin somrar som barn. Vid ett par tillfällen har han återvänt till Fens och spelat in field recordings av platsen för att försöka återskapa sina barndomsminnen. Sedan har han bearbetat dessa ljud och även använt sig av ”vanliga” instrument som gitarr.

Det är otroligt vackert, och inte alls mörkt som på förra skivan ”Bunny” som släpptes på Miasmah och som därför nästan var tvungen att vara mörk – om än mycket vacker den med. Det finns en påkostad specialutgåva till ”Below sea level”, med en bok med en essä av Scott som handlar om inspelningsprocessen. Där nämns andra ljudskapare av rang, som Annea Lockwood och Pierre Schaeffer, som inspiration.

Det medföljer även anteckningar och ett par bilder av Fens. Men skulle du inte få tag på denna utgåva så lovar jag att musiken står sig väl på egna ben – en skiva som växer för varje lyssning och som är ett måste för vänner av field recordings.

Memory Drawings album ”Music for another loss” består inte av field recordings. Men liksom ”Below sea level” är den inspirerad av en plats, denna gång West Yorkshire, där Richard Adams i bandet (som även är med i Hood) växte upp. Huvudinstrument är dulcimer, spelad av Joel Hanson. Utöver detta tillkommer piano, stråkar och keyboard.


Man är inte direkt bortskämd med album där dulcimer förekommer, men detta är riktigt vackert. En melankolisk skiva som skyndar på hösten, men som också funkar för sena sommarkvällar med lite lagom ångest. Det tillkommer även en remixversion som består av omgörningar av första skivan, med sång. Och det funkar över förväntan. Att Ian Crause från Disco Inferno spelar gitarr på remixen av ”Sunstruck” borde intressera någon.

Kolla även upp albumet ”Shapwick” av Jon Brooks.