article-image

Tattis vårprimörer 2016 del 2

Konsumentupplysning Våren har övergått i sommarvärme och Tatti Persson plockar fram de finaste återutgivningarna för att svalka oss med - som Vivien Goldman och Kevin Harrison.

Vivien Goldman är en brittisk journalist och filmare som gjorde sig ett namn under 1970- och 80-talet i Storbritannien. Hon blev känd under namnet »The Punk Professor« när hon hängde med folk i Ladbroke Grove och skrev för bland annat NME under en tid då mixen mellan punk och dub var vanlig.

Hon var hördes som bakgrundssångerska i The Slits, sjöng på låtar av New Age Steppers, The Flying Lizards, The 49 Americans och mycket annat. Hon har dock inte släppt så många soloskivor. Främst en ep under namnet Chantage tillsammans med fransyskan Eve Blouin från tiden då hon bodde i Frankrike på 80-talet, och singeln »Launderette« under eget namn.

Nu har Staubgold släppt en liten samlingsskiva med åtta låtar från tiden med The Flying Lizards och Chantage samt tre sololåtar och en intervju.

Och det är fint som fan.

Här är en fram tills nyligen försvunnen video till »Launderette«.

När vi ändå är inne på England och punk och dub så måste jag nämna återutgivningen av Lifetones For a Reason aka Charles Bullen från fantastiska This Heat. Min favorit av bandets tre medlemmar kommer nog alltid att vara den alltför tidigt avlidna Gareth Williams och hans spröda musik, men alla tre har gjort väldigt bra grejer både tillsammans och solo.

Ett band som jag av någon anledning förknippar med just Gareth Williams och hans projekt Flaming Tunes är duon Deux Filles vars två tidigare skivor jag nämnt här.

Nyligen släppte de en helt nyinspelad skiva som är precis lika fin som de två första.

Och apropå Flaming Tunes och Deux Filles så har mitt favoritband Woo släppt en ny skiva med sedan tidigare outgivet material. Jag har skrivit mer om dem här och nya skivan är precis som allt annat de släppt – omistlig.

Vi fortsätter på samma tema med Kevin Harrison som under 80-talet släppte ett par riktigt fina kassetter. Vinyl on Demand kommer till hösten att släppa ett skivor med tidigare outgivet material. Tills dess går det att hålla till godo med Kevin Harrisons andra kassett Spectro Verdu Est Mort?, nu utgiven på cd och digitalt samt tolvorna Fly och Global Network på Emotional Rescue.

Det är en fröjd att läsa bookleten där han pratar om influenser som This Heat, Brian Enos Discreet Music, Terry Riley och Lee Perry.