article-image

Ett år i återblickar

Årssammanfattning Undrar du vilka 2014 års bästa återutgivningar är men varit för skraj att fråga någon? Lugn. Daniel Persson har facit i sin hand.

Ariel Kalma – An Evolutionary Music (Original Recordings: 1972-1979)
Etiketten Rvng Intl. fortsätter sitt grävande och ger ut en mängd tidigare outgivna låtar med den mångsidige Ariel Kalma. Det handlar om ambient, jazz, new age, pop med inspiration från Steve Reich, Terry Riley och många fler.

Philip Corner – Satie Slowly
Philip Corner var med och grundade Fluxusrörelsen. Det här är väl egentligen inte en återutgivning, snarare ett par tolkningar av pianostycken signerade den franske kompositören Erik Satie som Corner spelade in för bara något år sedan.

Corner gillade Satie men tyckte att hans musik spelades alldeles för snabbt. Därav denna dubbelskiva med Satie på halva varvtalet.

Jordana De La Sierra  – Gymnosphere: Song of the Rose
Mer pianomusik. Den här skivan släpptes på privat press i början av 80-talet och fick inte så mycket uppmärksamhet då. Nu har Numero Group grävt fram albumet och givit den en riktig utgivning.

Jordan De La Sierra studerade musik för La Monte Young, Terry Riley och Pandit Pran Nath. Tyvärr gav han upp musiken efter sitt nederlag med den här skivan. Fyra spår på runt 25 minuter vardera, sublimt vackert.

K. Leimer – A Period of Review
K. Leimer har precis som Ariel Kalma släppt en mängd skivor tidigare. Här är en samling med tidigare outgivet material. Gillar du Ariel Kalma så bör du gilla K. Leimer.

RERVNG03_k-leimer_a-period-of-review

Lino Capra Vaccina – Antico Adagio/Frammenti Da Antico Adagio
Förra året grävde skivbolaget Die Schachtel fram Lovisoni/Messina och Luciano Cilio. I år är det Lino Capra Vaccinas tur. Lika vackert som de förstnämnda.

DJ Sprinkles – Midtown 120 Blues
Sjukt deppig och vacker house. En av låttitlarna lyder »Sisters, I Don’t Know What This World is Coming To«. Det känns tyvärr som en bra fråga dessa dagar.

SND – Tplay/Newtables/Travelog
Duon från Sheffields tre första ep-skivor med extralåtar, håller extremt bra än i dag.

Craig Leon – Anthology of Interplanetary Folk Music Vol. 1
Craig Leon är framför allt känd som producent åt bland andra Blondie, men han spelade även in ett par ambitiösa och märkliga skivor på 80-talet.

Else Marie Pade  Electronic Works 1958-1995
Danska Else Marie Pades musik har samlats på en trippel-lp och en dubbel-cd. Jag hade till och med önskat mig en hel box. Rekommenderas varmt likväl.