article-image

Tattis vårprimörer 2016 del 1

Konsumentupplysning I den första av två finfina guidningar genom underjordens finaste musik går Tatti Persson totalt loss på etiketten Music From Memorys senaste släpp, liksom Brödkvinnans egenuppfunna sång!

Jag vet knappt var jag ska börja, varje släpp från Music From Memory visar på en extrem fingertoppskänsla. Tidigare utgivningar med Vito Ricci, Gigi Masin (vars karriär fått ett rejält lyft sedan dess), Joan Bibiloni och Leon Lowman har alla varit fantastiska.

För ett tag sedan gav skivbolaget ut en liten samling med Napoleon Cherry aka Cool Waters som tidigare bara gett ut två hemmainspelade funk- och soulskivor i skarven mellan 1980- och 90-tal. Som gjort för dig som älskar Uku Kuut och all annat på etiketten PPU.

Music From Memory har även släppt en fin tolva med Michal Turtle. Liksom med Napoleon Cherry gäller det heminspelad musik av en yngling i början av 1980-talet. Det gör även fallet med Joel Graham. Två fantastiska låtar, i synnerhet 15 minuter långa »Night«.

Sen har vi en tolva med japanska popduon Dip In the Pool som också är helt fantastisk. Det är inte helt lätt att få tag på deras skivor men Rough Trade kommer tydligen släppa en samling senare i år.

Senaste släppet på Music From Memory är en tolva med Workdub som tidigare bara släppt en fullängdare under början av 90-talet. De här låtarna är dock inspelade tidigare och även om de inte är fullt lika bra som Dip In the Pool, Joel Graham och Michal Turtle så är de väl värda att softa till i soffan.

Sista skivan från Music From Memory är en samling med spanjoren Suso Sáiz. Helt klart något för dig som gillar Durutti Column, Finis Africae, Marc Barreca, K. Leimer och Vito Ricci.

På tal om Vito Ricci och K. Leimer så gav en annan av mina favoritetiketter, RVNG Intl., nyligen ut en skiva vars bakgrundshistoria minst sagt är ganska annorlunda. Anna Homlers musikprojekt började när hon körde i sin Cadillac en dag 1982 och plötsligt brast ut i sång på ett påhittat språk.

Detta utvecklades senare till ett projekt där hon framförde sina sånger live iklädd en obehaglig mask gjord av brödlimpor. Breadwoman är född. Hon spelade sedan in musiken med vännen och avantgardemusikern Steve Moshier och nu har RVNG Intl. med hjälp av Steve och Anna sammanställt samlingen Breadwoman and Other Tales.

Rekommenderas självklart varmt.