article-image

Pete Astor

Konsumentupplysning Daniel Persson lyssnar på en ohipp men fin folkmusiker och multiinstrumentalist.

Pete Astor har gjort musik sedan åttiotalet under namn som The Loft och The Weather Prophets, då på Creation records. Detta och mycket annat kan du läsa om i den mycket roliga och matnyttiga boken The Creation Records Story: My Magpie Eyes Are Hungry For The Prize, som har varit slut i tryck under ett par år men som kommer få ny utgivning i oktober. Astor levde rockstjärnelivet under ett par år men det höll inte så länge. I början av nittiotalet släppte han ett par skivor i eget namn och sålde hyfsat i Frankrike dit han även flyttade ett tag.

Foto: Pat Graham
I slutet av nittiotalet började han ge ut skivor under namnen Ellis Island Sound och Wisdom of Harry. Ellis Island Sound hade han tillsammans med David Sheppard, där de gjorde intrumental musik och blandade akustiska instrument med elektroniska. Wisdom of Harry var oftast små folkpoplåtar med vissa inslag av elektronik.

2005 släppte Pete Astor ”Hal’s Eggs” under eget namn på den lilla etiketten Static Caravan, en skiva med covers på gamla folklåtar. Och för ett par dagar sedan släpptes Songbox, en skiva med elva fina ganska anspråkslösa låtar. David Sheppard är en av musikerna och skivan kommer i en kartong med tolv vykort med motiv av olika konstnärer och på baksidorna är texterna tryckta. Med de trehundra första exemplaren tillkommer en skiva med covers av bland andra Comet Gain, The Raincoats, Patrick Fitzgerald, Piano Magic (som ju består av Glen Johnson som ger ut skivan), Let’s Wrestle, Darren Hayman och ett gäng till.

Det är kanske inte årets bästa eller hippaste skiva men den är tveklöst en av de skivor jag kommer spela mest i höst.