article-image

Howard Zinn R.I.P

Personligt

Historikern, författaren och medborgarrättskämpen Howard Zinn är död. Enligt amerikanske medier så dog han av en hjärtattack i går, onsdag, under en resa med sin dotter Myla Kabat-Zinn. Samma dag som Barack Obama höll sitt första State of the union-tal till nationen.

Howard ZinnDe flesta förknippar nog Zinn med ”A people’s history of the United States” (”Det amerikanska folkets historia”, sv översättning). Den revolutionerande exposén där Zinn berättar om USAs historia från Columbus och framåt, utifrån folkets ögon långt bort från maktens centra. Under hela sitt liv tog den produktive Zinn ställning i en mängd medborgarrättsliga frågor och var även en tidig kritiker av krigen i Vietnam och nu senast i Irak.

Man skulle kunna tro att Howard Zinn såg Obama som ett hopp och en välkommen förändring. Men några veckor innan sin död skrev han i magasinet The Nation att han ”inte kunde hitta några höjdpunkter i Obamas handlingar och politik” och att ”folk måste förstå att Obama kommer att vara en medioker president – vilket, i dag, är det samma som en farlig president.” Låt oss hoppas att den dystra profetian inte kommer att slå in.

Kolla upp Zinns självbiografi ”You can’t be neutral on a moving train”, filmen med samma namn (med musik av bland andra Billy Bragg) eller dokumentären ”The people speak”, som är inspirerad av ”A people’s history…” och där artister som Bob Dylan, John Legend och Bruce Springsteen uppträder. Och låt dig inspireras av en sann gräsrotskämpe.