article-image

World Tour: Långt från centrum

Intervju World Tour inspireras av den jämtländska naturen och har nått ut med sin musik långt utanför hemstaden Funäsdalen. Henrik Svensson pratar med trion vars musik "balanserar på den tunna knivseggen mellan det primala och det euforiska."

Det är lite över 55 mil från Funäsdalen till Stockholm, ytterligare över hundra mil till London och närmare tusen från de jämtländska slätterna till New York. Geografiska avstånd eller snarare längtan att korsa dem till något större brukar traditionsenligt vara en central del av all livsbejakande popmusik.

Men det finns också ett alternativt ljudspår till en musik som självmant väljer att stanna kvar i den stilla landsbygden. Bland myrar, dimhöljda fjälltoppar och de oändliga skogarna.

– Vi har ingen koppling till någon musikscen, inga av våra vänner sysslar med musik och vi känner inte direkt några andra musiker heller, säger Felix Hedberg

– Ibland kan det hända att det kommer ett mejl från någon som gillar oss. Det är alltid roligt men det känns också märkligt. Vi känner ju oss väldigt isolerade från allting, säger Merike Kjaergaard.

– Men det känns som vi hämtar vår styrka från det, säger Felix.

Tillsammans med Tobias Gerhardsson utgör de bandet World Tour. Trion från Funäsdalen och den närliggande byn Svenstavik har än så länge släppt blott tre singlar samt EP:n ”Believe” men har likväl fångat uppmärksamheten både från svenska och utländska medier. Amerikanska magasinet The Fader har till exempel redan utnämnt ”Believe” till ett av årets bästa indiesläpp.

– Det känns jätteroligt. Jag blir varm och tacksam att folk gillar vår musik men samtidigt är det så ogreppbart. Mest känns det som – oj! säger Merike.

– Att skriva musik är mer ett behov än något annat, ett sätt att uttrycka sig. Det finns inga direkta mål utan vi gör det här för vår egen skull.

Känner ni ingen press av att vara unga och lovande?
– Haha, nej då! Visst kan jag kanske jaga upp mig lite ibland och känna en stress att få ut lite nya grejer men både Merike och Tobias är bra på att få ner mig på jorden igen. Vi kommer att fortsätta göra som tidigare. Blir det bra så blir det, säger Felix och fortsätter:

– Det kan kännas helt euforiskt när vi gör en spelning och allt är på topp. Men eftersom vi nästan alltid direkt sätter oss bilen och kör de där 60 milen hem så blir det inte att vi får ta del av någon uppmärksamhet efteråt.

Bandet tog sin början när Felix och Tobias träffades på gymnasiet och började göra disco- och electro-inspirerad musik ihop. Tillsammans skrev de bland annat låten ”Sparks” (som senare blev den första låten att ges ut under namnet World Tour). Snart kom Merike Kjaergaard med i bandet och arbetet med en EP började sakta ta form.

– Vi gjorde inte musiken för att någon skulle höra. Det var mer av ett tidsfördriv istället för att kolla på tv typ. Sedan bestämde vi oss för att skicka iväg ”Sparks” till lite olika bolag på skoj och Cascine var de första som nappade, säger Felix.

Inför släppet av deras senaste singel ”Forever tonight” bytte bandet bolag från amerikanska Cascine till Stockholmsbaserade Emotion. Ett samarbete som tog lite längre tid att förverkliga men som hittills känts lyckat enligt bandet. Nu har de för avsikt att ge ut sin musik enbart på Emotion i fortsättningen.

Än så länge finns det inte några konkreta planer på att ge ut en fullängdsdebut men enligt Felix Hedbergs egen utsago har World Tour en hel drös med ny musik som ligger på lager. Diskussioner och planer har visserligen skissats fram men är just nu främst lösa idéer.

– Under sommaren är vi rätt utspridda på grund av arbete och annat. Fast vi fortsätter att skapa musik. Upplägget är rätt enkelt egentligen. Tobias skapar vanligtvis en grundstruktur som han skickar vidare till oss. Sedan lägger jag och Merike på det som vi tycker saknas. Vi experimenterar en hel del, säger Felix.

– Mellan gångerna vi träffas försöker vi att skriva mycket separat och bollar fram och tillbaka under tiden. Det finns egentligen inga begränsningar för vad vi får eller inte får göra, berättar Merike.

Att de på ”Forever tonight” inspireras av sin naturliga omgivning har, betonar Merike och Felix, gjort att musiken tagit en något mörkare avkrok sedan ”Believe”. World Tour är i och för sig inte den första gruppen som låtit sig inspireras av de mörkaste delarna av de svenska skogarna. Men inget annat band har heller fått det att låta fullt så livsbejakande och svindlande vackert.


Av bara farten skapar de en dansmusik som balanserar på den tunna knivseggen mellan det primala och det euforiska. Som ett yngre och livfullare syskon till Karin Dreijers Fever Ray-projekt.

– Det är lite frustrerande ibland att vår EP fått uppmärksamhet nu. Det var så länge sedan vi spelade in den. Under den perioden lät vår musik väldigt balearisk och vi drömde oss bort till vita stränder och det tropiska. Vi låter inte riktigt så nu, menar Felix.

– Samtidigt får ju lyssnarna tolka vår musik hur de vill, säger Merike.

– Absolut. Men när vi släppte den i vintras på Cascine Records handlade det mer om att vi bara ville få ut den. Vi har väldigt mycket musik som väntar på att ges ut. Men nu vill vi att vår omgivning ska komma ut tydligare i vår musik. Det blir ett enklare och mindre komplicerat sound.

Bandet har precis spenderat den gångna helgen uppe bland fjällen och bergen i Funäsdalen tillsammans med Emotion för att spela in musikvideon till ”Forever tonight”.

– Det blir mycket natur och berg, eller ja, det är svårt att förklara haha. Vi har gått ute i fjället i två dagar och det har varit väldigt intensivt men roligt, berättar Merike.

– Vi ville visa vår hemmiljö och vårt ursprung, inte bara i musiken utan även rent visuellt. Just nu är det så jäkla roligt för det känns verkligen som att vi har hittat vår grej. Det har också resulterat i att vi får ur oss mer låtar för tillfället, säger Felix.

Har ni satt något releasedatum för videon?
– Nej inte än. Vi har inte sett en ruta råmaterial av den själva, men någon gång i augusti hoppas vi i alla fall, säger Merike.

Finns det några planer på utlandsspelningar just nu?
– Inte direkt. Vi har ju en bokare som jobbar på att vaska fram spelningar. Men samtidigt har vi inte släppt så mycket och det blir kanske lite konstigt att turnera när vi inte har så många låtar. Vi har givetvis vår första EP, men den låter ju på ett helt annat vis än det vi håller på med nu, säger Felix.

World Tour har varit vänliga att sätta ihop en spellista åt oss. Mer info om World Tour, här.