Vad ska James Murphy göra nu?

Personligt

LCD Soundsystem är lagt till handlingarna och det var nog det bästa som kunde hända en av 00-talets mest postmoderna popfenomen. Svanesången ”This is happening” var så jämntjock att jag har svårt att komma ihåg en enda låt som grep tag (förutom möjligtvis bedårande ”I can change”). Egentligen borde James Murphy ha satt punkt för sin musikaliska mission långt tidigare. För lite som en smart och ironiskt slipad tv-serie som urvattnas efter ett par säsonger, så falnade hans idé om den perfekta popmusiken strax efter ”Sound of silver”. Konceptet sprängde inte längre gränser, det tuffade på utan att ta några oväntade och anarkistiska vändningar. Det blev lite för enkelt att förutse vad Murphy skulle hitta på med sin ständiga kärlek till funken, diskon, krauten och strävan att upphöja skivnörderi till små dansgolvsrevolutioner.

De gånger det skakade om på allvar var när han fördjupade sina kommentarer om att bli gammal i en värld som går allt fortare, och vad åldrandet innebär när vännerna inte längre är kvar.

Så vad ska James Murphy göra nu? Han är ju gjort filmmusik tidigare (och var nära att börja skriva avsnitt till Seinfeld i unga år) så varför inte en tv-serie? Nedanstående intervju via bloggen Seaninsound  får mig i alla fall att tänka att hans klarsynta, initierade och smått cyniska inställning skulle funka utmärkt i tv. Han skulle kunna spela sig själv, en dude i Can-tröja som reser runt och föreläser i de få skivbutiker som finns kvar om tillståndet i musikbranschen, lätt konspiratoriskt och domedagsprofetiskt. Allt på randen till den globala skivindustrins definitiva kollaps. Så får det bli.

m ss ng Murphy from m ss ng p eces on Vimeo.