Tonbruket

Personligt

Dan Berglund, basist som spelade med Esbjörn Svensson i e.s.t., har nu gått vidare efter Esbjörns tragiska död 2008. I Tonbruket (eller Dan Berglunds Tonbruket) har han förenats med tre välmeriterade musiker (Martin Hederos, gitarristen Johan Lindström och Andreas Werliin från Wildbirds & Peacedrums och Fire!) och resultatet av mötet har nu blivit ett självbetitlat album.

DN uppmärksammar i dag gruppen med både intervju och recension, och det känns på alla sätt välförtjänt. För Dan Berglund är en skicklig basist som, liksom Esbjörn och forna bandkollegan och trummisen Magnus Öström, vågar ta flera kliv utanför jazzgenren för att utforska mer svårdefinierade territorier.

Jag har tyvärr inte lyckats få tag på albumet än, men av recensionerna att döma (såväl DN som SVD ger höga betyg) och ljudklippen på bandets Myspace-sida så låter det mycket intressant. Tidiga Pink Floyd och postrock som Tortoise nämns bland referenserna och det ligger mycket i det. Det finns något både oborstat psykedeliskt och oväntat experimentellt över ljudklippen. Samtidigt ges det inte bara utrymme för stökiga gitarrer utan även mer återhållna partier som ger intrycket av en skiva som både går att tänka och headbanga till.

Den 30 januari spelar Tonbruket på Strand i Stockholm.