article-image

Fem tips till ökat välbefinnande

Personligt Mala, Echospace och Paddington Distortion Combo är några bitar ur den senaste vågen av bra och hälsogörande musik.

Den senaste tiden har musiken i mig suttit långt inne. Jag har fått kämpa för att uppbåda minsta lilla ansats till att kolla de senaste bloggposterna, länkarna och foruminläggen. Orsaken är inte sommar och semester. Det kan bara förklaras av en allmän ovilja att ständigt hålla sig uppdaterad.

För en musikentusiast, som jag försöker framstå som, är det självmord att ens antyda att man tappat suget efter ny musik. Vad ska då mitt identitetsbyggande bestå av? Att jag skaffat en trätrall till min balkong?

Nu är det inte så allvarligt. Ibland behöver hjärnan ta ledigt. ”Huvuduppehåll”, som min mamma brukar säga. Den behöver andas lite. Inte bombarderas av information. Koppla bort uppmärksamheten. Ett uppehåll behöver inte betyda att man tappat intresset, det kan vara bra att inse. För floden av musik fortsätter därute. Och den påminner en gång på gång om att vi förmodligen lever i den mest kreativa och intressanta tidsperioden någonsin.

De många korsbefruktningar, nya hybrider och olika stilar som verkar tillsammans eller jämte varandra, fria från betungande traditioner och strukturer, är alla bevis på att musik i dag är den mest progressiva kulturformen. Oavsett vad en ensidig mediarapportering må antyda.

Fragmentarisk, visst. Men så mycket mer oförutsägbar, spännande och vital. Så mycket mer svårfångad och tidskrävande att överblicka – och så mycket mer utmanande. En ansträngning som bara är av godo. Den kräver något av lyssnaren. Den ökar ditt välbefinnande.

Mala – Mala in Cuba (album)
En av dubstepgenrens förgrundsfigurer reser till Havanna, tillsammans med radiorösten och skivsamlaren Gilles Peterson. I samband med att Peterson ska spela in albumet ”Havana Cultura: The search continues” som ingår i ett projekt med fokus på dagens kubanska musik. Mala installerar sig i en egen studio och tar hjälp av lokala musiker som sångerskan Danay Suarez, slagverkslegenden Changuito och jazzpianisten Roberto Fonseca. Resultatet är en skiva där varje spår andas nyfikenhet och spänning. Mala väver in slagverk, congas och jazzkänsla i sin mörka basmusik och får rytmerna att leka och spraka. Tyngden, djupet och basen styr skeendet men det kubanska, instrumenten och melodierna, gör att det blir något långt mer än ett puttrigt experiment. Det blir en ny urban hybrid.

Släpps på Brownswood Recordings i september.


DeepChord Presents Echospace – Silent world (Original motion picture soundtrack)

En ocean av dubtechno, stora ljudlandskap, utdragna synthmattor och stilla house. Musik till en film som Echospaces ena halva Rod Modell har producerat och som snart släpps på DVD. Duons version av tystnad är den finast tänkbara.


Paddington Distortion Combo – Unit (kassett/digital)

När Calle Olsson drar upp reglagen till max och vräker ut kaskader av elektroniska ljud är det julafton i hörselgångarna. ”Unit”, utgiven på eminenta kassettentusiasterna Zeon Light, är kompromisslös. Oavsett om det handlar om droneartad ambient, ångestladdad popmusik eller rymdtrance. Viljan att skapa något betydelsefullt och organiskt av en maskinpark har sällan låtit så övertygande.


Funkineven & Fatima – Phoneline (EP)
Ännu ett charmigt möte mellan Funkineven och Fatima, byggd på lika delar acid-släpiga beats, knorrig funk och tillbakalutad soul. Och ett titelspår som är avväpnande svängigt.


Misantropic – Insomnia (album)

Ett album
som kom för två år sedan och som jag pinsamt nog missade, men som Joakim Granlund gjorde mig uppmärksam på. Fantastiskt rens bestående av lika delar thrashmetal, råpunk och rent ursinne. Slayer-riff möter Anti-Cimex och en skvätt Discharge. Allt framfört av en utmärkt sångerska i Gerda. Bandet har gjort nytt material, det vill jag gärna höra snart.