Chicagojazzen på Landet

Personligt

Restaurang Landets övervåning, belägen i södra Stockholm, var en ångande bastu när Chicagojazzen firade sitt debutalbum ”Misantropi för nybörjare” igår. Att trängseln var stor kändes, för en gångs skull, inte som ett resultat av en onyanserad blogghaussning, utan som att folk faktiskt tagit till sig Skellefteåsonens unika och matiga skrammel.

När Erik Karlsson med band drog igång maskineriet på scen var det full attack som gällde. De inslag av hemmasnickrade ljudexperiment, akustiska övningar och Ariel Pink-artade lekar som träder fram på skivan till och från, fick stå tillbaka för ett bandbetonat hamrande. Och det funkade faktiskt utmärkt, just på grund av att det utfördes på samma spontana och skeva sätt som på skivan. Bandet liksom bråkade och stökade fram låtarna, innerligt och punkigt, och lyckades infoga snygga harmonier, gitarrgnissel och en närmast sludgeliknande metal och ända hålla ihop allt som om det vore den självklaraste saken i världen. Enda minuset var volymen som kunde varit något högre.

Vid entrén såldes skivan, 140 gram fin vit vinyl, för ett par hundringar (inklusive inträdet, fint initiativ av Irrlicht!). Ni som inte var där eller som inte köpte den, går raka vägen till Irrlichts hemsida och beställer den omedelbums.