Big bang acoustics

Personligt

Det är tjugofem grader och sol ute och jag sitter inomhus och läser om universums ursprung och kosmiska klockor. Anledningen är en läsvärd recension av Blanck Mass’ – Benjamin John Power från Fuck Buttons soloprojekt – debutalbum i Drowned in sound. Skribenten sätter skivan i relation till den allt mer spridda vetenskapliga uppfattningen att ljudvågor hade betydelse för universums uppkomst. Att de ljudvågor som uppstod efter Big Bang påverkade hur galaxerna formerades.
I ljuset av det ses ”Blanck mass” som ett utmärkt exempel på musik som kan bredda vår tankevärld bortom det rent mänskliga, eftersom den saknar såväl text som rytm. Den har, likt mycket annan ambient, metafysiska egenskaper och kan ge en känsla eller bild av vad som finns bortom vår näraliggande fysiska verklighet. Av vad som finns därute och vad som kom före oss.

Att bedöma all ambientmusik utifrån sådana kriterier är att ge genren högre status än vad den förtjänar. Men ”Blanck mass” är likväl ett mycket starkt verk. Vackert, organiskt, varmt och skärande oljudsartat på samma gång. Just avsaknaden av uppenbara rytmer är det som gör musiken till något ganska så unikt. Det blir den tjocka väven av ljud som är drivmotorn.

Benjamin John Power är mästerlig när han med ljusa synthmattor, luftig sci-fi-känsla, smekande distorsion och elektronikaskimmer skapar koncentrerade men ändå luftiga droneväggar. Det är det droneartade som han tagit med sig från Fuck Buttons. Men det är när han tillför något obestämbart i ljudbilden som det blir som mest fascinerande. När bubblande ljudloopar, bastoner och insekts- och fågelliknande ljud bildar en värld som känns långt mer storslagen och obekant än en svensk kustlinje. Bilder av avlägsen rymd om man så vill.

Det är också ambientmusik som till skillnad från mycket annan inte spelar svår i tjugo minuter och sen ger efter. Det är musik som drar med en direkt och sedan har ett fast grepp om ens uppmärksamhet till sista tonen ringer ut. Det är musik som ligger mitt i mellan långa utdragna ljudsjok och den elektroniska musikens kosmiska verkstad. Där trivs den alldeles utmärkt.

BLANCK MASS – ICKE’S STRUGGLE from Alex Turvey on Vimeo.