article-image

Två saker

Konsumentupplysning ARP 101 och Dam-Funk: två funkiga sidor av samma dansmusik.

Funken lever och frodas. Vilken funk undrar ni? Begreppet används ibland slarvigt om allt som svänger. Jag är själv väldigt bra på det. Men nu handlar det om två moderna figurer som båda arbetar inom en elektroniskt kromad kontext men som återkommande kastar ut trådar bakåt i tiden.

ARP 101 är Londonproducenten som är lika hemlighetsfull som sitt kluriga artistnamn. På lilla skivbolaget Eglo Records, som jag tidigare skrivit om här, har han gett ut två EP:s med bouncig musik som bubblar fram lika mycket i ett nu som i ett lite mer avlägset 80-tal. ARP 101:s användande av blinkande och spretiga synthar har vissa likheter med hans bolagskollega FunkinEven. Men det som främst utmärker honom är hans flitiga användande av vocoder. Robotisk funk med hög charmfaktor.

I oktober kommer ARP 101:s tredje EP på Eglo. Lyssna på följande smakprov som är en skiss av låten ”Groove”.

[soundcloud]http://soundcloud.com/arp-101/groove[/soundcloud]

En betydligt mer synlig herre är Dam-Funk. Stones Throws just nu mest visuella artist har fört in storstadsfunken i nutiden. Men också visat bredd genom fina samarbeten med Nite Jewel och svenska Fatima. Dam-Funks tilltal är mer renodlat, mer tidsbestämt och utstuderat men har något bångstyrigt och utforskande som gör musiken väldigt angelägen. Att det inte bara är boogieartad funk som ryms under hans paraply märks på nya EP:n ”InnaFocusedDaze”, där klassisk Prince, skrikiga rockgitarrer och
utflippad rymdelektro samsas på ett alldeles förträffligt sätt. Ladda ned den gratis från Stones Throw och längta efter Dam-Funks kommande album som ska släppas nästa år.