HMSV. Foto: Ea Czyz

HMSV. Foto: Ea Czyz

Söker tröst någon annanstans

Konsumentupplysning »Känslor & Känsla är stor rap som håller kvar en med envisa och uthålliga armar.« Adrian Hörnquist lyssnar på HMSV:s nya EP och gillar det han hör.

HMSV är en relativt färsk duo bestående av Henok Achido och Meron Mangasha. Henok känns igen från sitt fina album Almaz Charming Child som kom 2009. En bredare publik har nog även hört honom i Fattarus »Mina hundar« där han gästar med toksnabb rap. Meron är poet och har medverkat med sina texter på Ison & Filles album För evigt och Lilla Namos Tuggare utan gränser. Han har även arbetat med Mack Beats och släppt monologerna En väpnad konflikt och Blått blod (två spår som begåvade regissören Senay Berhe gjort videor till).

Som HMSV (Hjältar Mot Sin Vilja) gör Meron och Henok mörk och lyrikdriven rap på svenska. Förra året släppte duon singeln »Ett tillfälligt för alltid«. Nu i veckan kommer Känslor & Känsla, en EP producerad av Up To No Good och där Julia Spada och Ji Nilsson gästar på sång. Skivans sex låtar (inklusive introt »IntroVärt«) är lika laddade som personliga.

Texterna behandlar familjekonflikter, uppbrott, ett samhälle format av pengar och transaktioner. Soundet är nedtonat och beatsen stundtals långsamma och återhållna.

Merons monologer är fantastiska. Med sin fokuserade röst och sitt rika ordflöde fångar han såväl en tidsanda som beskriver relationer på ett lika privat som allmängiltigt plan. Han är poetisk, politisk och tankeväckande. När man lyssnar förflyttas man direkt till platserna och miljöerna som han skildrar. Att han omnämner Gil Scott-Heron i en av texterna som en »döda hjältar i mina hörlurar« känns logiskt.

Henoks rap är å sin sida släpig och lite skev. Den vilar på tyngd och är något sorgsen. Men den behöver ingen studsighet och spänst. Henok har ett flow och en eftertänksamhet i rapen som passar mycket bra med beatsen och Merons texter.

När de bådas röster möter Julia Spadas ljusa och souliga stämma på »Vår nivå« blir perspektivet om möjligt ännu mer dynamiskt. Och i sista spåret »Mening« höjs tempot något samtidigt som en orgel behåller allvaret i musiken.

Känslor & Känsla är ett resultat av ett inkännande och begåvat samarbete. Tillsammans med Up To No Goods produktion, som balanserar perfekt mellan modern luftighet och tung svärta, visar HMSV att de har ett djup som skiljer dem från många andra samtida kollegor. Känslor & Känsla är stor rap som håller kvar en med envisa och uthålliga armar. Den släpper inte taget. Jag älskar det och vill höra mer.

Känslor & Känsla släpps på Hemmalaget den 11 juni.