article-image

Musik för törstande befolkning

Konsumentupplysning Nya grejer från FKA Twigs, Fujako och Zongo Junction är något av det Adrian Hörnquist svalkar sig med i sommarvärmen.

Det är varmt. Värmen kramar musten ur en. Kroppen töms på energi utan att man anstränger sig. Ens innanmäte känns som om det flyter runt på en badmadrass. Hjärnan är upp och ned, ur balans, eller fungerar åtminstone inte som vanligt. Tur då att det finns törstsläckare inom räckhåll. Något som svalkar. Ny musik kan anas vid horisonten.

Brittiska FKA Twigs har släppt ett par uppmärksammade EP:s och singlar sedan hon dök upp i slutet av 2012, varav låten »Water me« omtalats för sin konstnärliga och snygga video. Nu är Tahliah Barnett aktuell med sitt första album LP1. Viss tvekan är befogad med tanke på förhandshaussen, men lyckligtvis besannas den inte. LP1 är utmärkt och en stark debut som rör sig ledigt och självklart i gränslandet mellan r’n’b, ambient och elektronika. Det är drömskt, souligt och progressivt. Tahliahs ljusa och snirkliga röst ledsagar en genom det elektroniska landskapet och de finurliga rytmerna. Själfull konstmusik om man så vill. LP1 släpps på Young Turks i mitten av augusti.

Fujako består av producenterna Jonathan Uliel Saldanha från Portugal och Nyko Esterle från Frankrike. Duon bildades kring ett gemensamt intresse för eko, bas och rytmer från jordens inre och arbetar ofta med MC:s från hiphop-genrens mer experimentella territorier. För ett par år sedan gav Fujako ut första skivan Landform på Bryssel-baserade etiketten Ångström Records. Nu följs den upp av EP:n Soul buzz. Det är sex låtar med sönderfallande, trasig och skitig dub där MC:n Black Saturn rappar över tunga och långsamma beats.

På Fujakos Discogs-sida står det att duon är inspirerad av »mineral landscapes, mental fog, old percussion apparatus and Rap«, och det är Soul buzz ett strålande exempel på. Musik lika mörkt angelägen som nytänkande. Släpps på Ångström Records i slutet av augusti.

Annat bra

Aybee & Afrikan Sciences – Sketches Of Space (album)

Zongo Junction – No discount (album)