article-image

Hoppfull dronemusik

Konsumentupplysning Nystartade bolaget Median Recordings första släpp är den japanska artisten Saito Koji. En ep med varm och komprimerad drone som är "närmast triumfatorisk."

Median Recordings är en nystartad etikett från Stockholm med fokus på atmosfärisk elektronisk musik och ambient. Nyligen firade man sin första utgivning, en EP med den japanska drone-artisten Saito Koji.

Koji, som getts ut på bolag som Simon Scotts Kesh Recordings och tyska Resting Bell, presenterar här fyra komprimerade ljudvävar. Han har på flera tidigare släpp hållit sig till en och samma låtlängd. Så även denna gång. Varje spår på ”Plus” är exakt 4.33 minuter.

Ibland kan droneartad och intensiv musik kräva mycket arbete innan man tar sig igenom det första lagret av frekvenser. Men radiolängden gör dessa låtar väldigt effektfulla och omedelbara. Det är varma ljudmattor inifrån en stor generator. Med en tydlig ambient botten. Som om Bvdub hade dragit ihop sina långa ljudsjok till korta distade skurar.

Saito Koji har tagit intryck av kärnkraftsolyckan i Fukushima förra året och en nära anhörigs bortgång. Men musiken är inte dyster. Den reser sig och är stark. Sista spåret, ”Plus 4″, är närmast triumfatorisk. Det är så ihållande och kompakt, och samtidigt ljust. Hoppfullt.

Ladda ned EP:n hos Median, och håll utkik efter kommande släpp på denna sympatiska etikett.