article-image

Göteborg hjärta Malmö

Konsumentupplysning Jonas Lundqvist är tillbaka med nya singeln »Vissa nätter«. På släppet ingår en suggestiv version av Mattias Nihlén från Malmöbandet VED. Nu går den att lyssna på hos TMA.

Jonas Lundqvist har varit sporadiskt aktiv sedan det fina albumet Så E De Me De som kom 2012. Jonas brinnande intresse för tennis har varvats med enstaka spelningar. Men i maj förra året släpptes låten »Lyft och försvinn«. Nyligen spelade Jonas i Stockholm (där han även passade på att återförenas med de forna Bad Cash Quartet-kollegorna Martin Elisson och Adam Bolméus för två låtar). Och den 3 mars ges nya singeln »Vissa nätter« ut på Jonas nya hemvist, Malmöbaserade skivbolaget Adrian Recordings.

Singeln är något mer återhållen än den rusigt euforiska »Lyft och försvinn«. En plockig gitarrslinga och ett studsigt trumkomp lunkar fram och förlöses av en refräng som lyfter upp låtens latenta vemod mot himlen. Det är Jonas Lundqvist som vi känner honom. Ena stunden viskar han personliga funderingar från dygnets sena timmar i ens öra, i nästa vräker han ut hela sitt känsloregister i strålkastarljuset och sjunger »ja, kom som du är, som en vän, som du vill!«

»Vissa nätter« är inte bara Jonas möte med Malmö i form av Adrian Recordings. På singeln ingår även en version av singeln signerad Mattias Nihlén, gitarrist och grundare av Malmös psykedeliska hjältar VED. Mattias omgörning är långsam, drömsk och disig. Gitarrerna är ersatta av synthar, dubdoftande ekon och en naken trummaskin. Sången är längre bak i ljudbilden och texten blir till något av en ödesmättad barnvisa när Jonas sjunger rader som »Bara människor läker människor«.

Jonas har inspirerats av VED tidigare och släktskapet mellan artisterna hörs verkligen i detta möte. Det drömska och suggestiva som finns hos båda går in i varandra. Det är som att blicka ut över en bangård en kväll och se gårdens lampor färga de stillastående tågvagnarna gula och någonstans långt bort höra en person med ett bultande hjärta skrika ut över mörkret.

Lyssna på singeln och versionen här nedan.

Den 4 mars firar Jonas Lundqvist »Vissa nätter« med en spelning på Riche i Stockholm.