article-image

Rappoesi som terapi

Artikel Speech Debelle bjuder in till sin terapisoffa. På debutalbumet ”Speech Therapy” berättar Englands nya rapstjärna om en frånvarande pappa och en torftig tillvaro på hostels. För det har hon belönats med det prestigefyllda Mercurypriset.

speechOm Tracy Chapman hade vuxit upp i södra London, lyssnat på Lil’ Kim under tonåren och skrivit små poetiska noveller om sin familj och mötet med vuxenvärlden, hade hon förmodligen låtit som Speech Debelle. Rap-virtuosen från Gipsy Hill i Crystal Palace levererar sitt ordflöde på ett oklanderligt och självklart sätt. Men samtidigt finns en mjukhet i tilltalet som har mer gemensamt med en intim singer/songwritertradition än brittisk gatuanda. Trots det är Speech Debelles värld i allra högsta grad förankrad i en krass verklighet.

Texterna på debutalbumet ”Speech therapy” behandlar uppväxtåren, med en pappa som mestadels var frånvarande. Och en stormig tonårsperiod som resulterade i att hemmet byttes ut mot olika hostels under en period. Det är, som titeln antyder, ett besök i den 26-åriga sångerskans egen terapisoffa där obearbetade minnen, beslut och tankar lyfts fram i ljuset.

– Ja, det är ganska självutlämnande, jag har längtat efter att få uttrycka detta, säger Speech Debelle, som visar sig vara betydligt mer fåordig på telefon än på skiva.

Väntat tycks också den engelska musikbranschen ha gjort. Nyligen vann Speech Debelle det prestigefyllda Mercurypriset för sin debut, i hård konkurrens med bland andra Bat For Lashes och Florence And The Machine. Därmed blev hon den första kvinnliga artisten att få utmärkelsen sedan 2002 (då r’n’b-sångerskan Ms Dynamite stod som vinnare). Själv är hon inte speciellt överraskad.
– Jag trodde att jag skulle vinna eftersom skivan släpptes i rätt tid, i finanskrisen, folk behöver hjälp med att gå in i sig själva just nu.

Speech Debelle1_liten1

Foto: Juliette Dalton

Självsäkerheten finns där men Speech Debelle tillhör inte kategorin av engelska hiphopartister som omger sig med kaxiga och hårda beats. Den souliga rapen omsluts snarare av en akustisk och jazzig ljudbild som hennes band The Therapists har en stor del i. Men också det faktum att debuten spelades in i soliga Melbourne i Australien, vilket Speech menar har gjort soundet varmare än om det förverkligats i England.

Albumet tog hela fem år att göra, och när det väl kom ut var det på den legendariska Londonetiketten Big Dada, som huserar bland andra den engelska rapikonen Roots Manuva (som också gästar på låten ”Wheels in motion”). Trots det ser Speech sig inte som någon utpräglad hiphop-representant.
– Nej, jag kallar mig bara artist, det ger mig större frihet att arbeta, säger hon korthugget.

Hennes kreativa ådra visade sig i tidig ålder och redan i grundskolan började hon skriva poesi. Något som ett par år senare hade omvandlats i ett gryende intresse att få rappa inför klasskamraterna på skolgården. Då var influenserna bland andra Lil’ Kim och Mary J Blige. I dag är det Tracy Chapman som ligger henne varmast om hjärtat. Hon har även uttryckt en önskan om att bli en ”hiphopens motsvarighet till Coldplay”. Men de nyfikna behöver inte vara oroliga. Speech Debelle har betydligt mer att säga än så.

Fakta

  • Namn: Speech Debelle
  • Ålder: 26 år.
  • Aktuell: Vann Mercurypriset nyligen för debutalbumet ”Speech therapy” som kom i juni i år.
  • Artistnamnet: Debelle kommer från en klädkollektion som hennes mormor, som är kläddesigner, står bakom.
  • Om pappan: ”Han var uppenbarligen inte intresserad av att vara en del av mitt liv, men jag är inte bitter eller arg. Jag har glömt eller förträngt det, förmodligen som ett sätt att överleva.”