article-image

Ganglians

Mixtape Vart bodde Syd Barret? Varför kommer aldrig U.N.P.O.C. med någon uppföljare? Och vart tog den där Lone Pigeon vägen? Om frågor som dessa håller dig vaken om natten är du säkert redan god vän med Sacramento-bandet Ganglians och deras psykedeliska havstoner. Här berättar sångaren Ryan Grubbs om bandets favoritlåtar just nu.

Ganglians For Throw Me Away from Throw Me Away at Letsmix.com.

1. ”The bulblight” – Joe Meek
”Den här låten har jag spelat minst en gång i veckan i åratal. Jag är en sucker för slidegitarr och när det krämas på med en Hawaiiansk slide mot slutet, blir det bara för mycket. Min själ svämmar över!”

2. ”The samba” – Vichy Water
”Jag bor tillsammans med Vichy Water. De har också ett annat grymt band som heter Ggreen, som jag skulle ha inkluderat här om deras skiva bara hade släppts. Vichy Water har några av de catchigaste gitarr- och basslingorna jag hört. Och alla kan sjunga med i ’Rip a strip!’.

”The Samba” är inte inkluderad i mixen.

3. ”Lulu’s lips” – Grass Widow
”Bland de bästa girl group-harmonierna på många år. Och ett väldigt trevligt band med tajta musiker.”

4. ”Look at Merri” – Rain Parade
”Den här låten MÅSTE man spela på vinyl med riktiga högtalare. Psykedeliskt, varmt och överjordiskt.”

5. ”Iceblink luck” – Cocteau Twins
”Som mjuka fågelljud i mina öron.”

6. ”The sun ain’t gonna shine anymore” – The Walker Brothers
”’Emptyness is a cloak you wear’ sjunger Scott Walker i en refräng så hjärtekrossande genuin och hoppfull att man påminns om varje gång man fått se ljuset i tunneln.”

7. ”Scan the floor for food” – The Hospitals
”The Hospitals album ’Hairdryer peace’ är en rakbladsvass mardröm – psykotisk, paranoid, förvirrande – men mot slutet lugnar allt ned sig. Den här låten påminner om alla roliga stunder du haft. Adam (Stonehouse, reds anm.) i bandet ska producera nästa Ganglians-singel, han är en mästare på kassettbandspelare.”

8. ”Tonight again” – Twinkeyz

”När jag hörde detta band för första gången kunde jag inte fatta att de inte hade varit en influens för oss. De hade samma estetik och förkärlek för aliens, mysterier, tecknat, rymden och outcasts – fast 30 år tidigare. Det häftiga är att de också kommer från Sacramento! Kanske är det i senaste laget, men det är hög tid att Twinkeyz får det erkännande de förtjänar.”

”Tonight again” var tillräckligt obskyr för att ingen redaktionsmedlem skulle ha den som MP3.

9. ”We are too young” – Reading Rainbow

”Denna duo gör fantastisk konst som matchar deras lika fantastiska sånger. De har för övrigt ett underbart hem med en massa antika möbler.”

10. ”Tenebrae” – John Maus
”Ett episkt mästerverk. Denna låt gör sig allra bäst då man färdas på en landsväg en stjärnklar natt med Aleister Crowleys ’Book of lies’ som sällskap.”

Ganglians album ”Monster head room” släpptes tidigare i år på Woodsist.  Under året har de också släppt en självbetitlad EP på nämnda bolag, och en sjutumsingel på det nästan lika utmärka skivbolaget Captured Tracks. Finns att köpa här.