article-image

Kevin Pearce:
Tio personliga favoriter

Lista Kevin Pearce letar i såväl närliggande som avlägsna hörn efter musiken som förtjänar mer ljus än den ofta får. När vi bad honom lista tio favoriter bland sina blogginlägg blev resultatet rikt; den grekiska sångerskan Popi Asteriadi, Elfenbenskustens ikon Ernesto Djédjé och The Pop Group.

1. Nahal Band – My favourite son

Klippet är borttaget på grund av upphovsrättsliga skäl, men Kevin valde ut den här i stället:

http://www.youtube.com/watch?v=8gC-X_0cAQ4


2. Lonely Clouds – Sounds of Japan
”Lonely clouds” är ett exklusivt mixtape med vintagemusik från Japan som finns att ladda ned gratis här. Mixen innehåller folk, jazz, psychpop och så vidare men den rådande stämningen är en djupblå ensamhet. Det är ett perfekt soundtrack för alla ensliga själar och består av ett par otroligt vackra framföranden.

Medverkar gör bland andra Meiko Kaji, Morita Doji, Haki Yamasaki, Maki Asakawa och Kimiko Kasai. Det fantastiska omslaget är gjort av Per-Christian Hille.

Och här kommer ett smakprov på innehållet:

http://www.youtube.com/watch?v=7H5555py7OA

3. What A Life! – The Story of the Light Blues
Ett särskilt mixtape – What A Life! – The Story of the Light Blues, finns här som en hyllning till uruguayansk popmusik. Mixtapen och den medföljande bookleten (en Your Heart Out-version finns här), spårar utvecklingen från de tidiga stilarna till framväxten av ett unikt uruguayanskt sound där nya pop- och rockinfluenser blandades med lokala, mer traditionella rytmer som truminstrumentet candombe.

När 70-talet vecklades ut krossades periodens optimism och idealism av en militärkupp och rockmusik förbjöds. Ändå hittade man nya sätt att uttrycka sig musikaliskt trots förtryck och censur. Och mycket av resultaten framfördes lika vackert som en frispark av Forlán.

Mixtapen och bookleten är en hyllning till människorna som gjorde denna enastående musik. Som bonus kommer här en sång som inte är med på mixtapen men som hänvisas till i texten.

Tack till Per-Christian Hille för ännu ett vackert omslag.

4. Popi Asteriadi – Apopse gia sena

http://www.youtube.com/watch?v=rcHO27B5Oqg

5. Nourredine Staifi – Ya Salah

http://www.youtube.com/watch?v=mUEHwgfjYAI&feature=player_embedded

6. Yodit Haile (old Eritrean song)

7. Ernesto Djédjé – Tizéré

8. Marimanga – Njazi Bytyqi

9. Lovers And Technology
”Lovers and technology” är en mixtape med låtar från Mad Professor och hans Ariwa-etiketts arkiv, som går att ladda ned gratis här. Det är ett väldigt personligt urval och därför inte nödvändigtvis representativt. Men om du händelsevis inte är en auktoritet inom UK-reggaescenen från 80- och 90-talet så kan förhoppningsvis dessa låtar inspirera dig att börja samla på Ariwas häpnadsväckande gärningar.

Your Heart Out-projekten har täckt en mängd olika områden under 2010, så det känns passande att avsluta året nära hemmet. Många av dessa låtar ska ha spelats in i Mad Professors studio, inte långt ifrån platsen där mina föräldrar gifte sig för länge sedan. Kyrkan och studion är borta sedan länge, men musiken är i allra högsta grad levande så låt oss fira den. Naturligtvis finns det en speciell Your Heart Out-version av ”Lovers and technology” att ladda ned (och skriva ut) gratis här.

ariwasounds

10. The Scream Of My Heartbeat – collected
En sammanställning över The Scream of my heartbeat-projektet finns att ladda ned här. Serien utgick ifrån återkomsten av The Pop Group, vilket resulterade i en utforskning av vilken effekt som deras musik och artiklarna om dem hade på mig för en lång tid sedan. Och om du laddar ned den här versionen av YHO så får du också en svåråtkomlig och fantastisk livespelning med The Pop Group från augusti 1978. Den låter inte som någonting annat på jorden.

Kevin Pearce har bloggarna Anywhere Else But Here Today… och Your Heart Out.