article-image

Västerbotten calling

Konsumentupplysning Üni Foreman, Chicagojazzen och Mo Kolours är några grejer i mars som upptagit Adrian Hörnquists tid.

»En västerbottning latar sig int« skriver Erik Karlsson i Chicagojazzen till mig i ett meddelande på facebook. Och visst stämmer det. I oktober 2013 kom Jazzens förra släpp, kassetten Smittfebern som vi uppmärksammade med en mailintervju med honom. Nu är Erik aktuell dubbelt upp. Dels med bandet Üni Foreman, en popkonstellation från Skellefteåtrakten som han har tillsammans med Anna Rauhala, Signe Forsell Gustafsson, Rickie Östlund och Simon Einemo.

Üni Foreman (briljant namn) har släppt ett par CDR-EP:s på Periferin samt singeln »Cooper« som kom 2012. Nya låten »Gold« är en ganska nedtonad och synthfärgad popsmekning som andas berusning och sena timmar. Lite som en fest som hållit på alldeles för länge men som vägrar släppa taget om deltagarna. Åtminstone är det den känslan en får av videon.

Även Chicagojazzen är aktuell med nytt material. Denna gång på Blodörn som är en nystartad etikett av Varg. Om någon månad släpps en EP och Erik bjussar på två smakprov på sin Soundcloud. Två spår som låter som om de är inspelade i en gruva där vatten från väggar och tak strilar över en gammal analog synth som är övertäckt av grus och krossad sten. Mycket fint.

Sedan bör ni kolla upp Mo Kolours som vi tipsat om lite i förbifarten tidigare. En begåvad producent baserad i London som släppt ett gäng EP:s och som nu begår albumdebut på One-Handed Music. En skiva som blandar och ger mellan soul, dub, hiphop, samplingar och udda elektroniska infall. Lite DJ Shadow, lite upphackat och jazzigt och väldigt egensinnigt.

Till sist spelar Stockholmstrion Receptacles (där Anton Toorell från Invader Ace ingår) på Landet i Stockholm i veckan, i samband med släppet av sin självbetitlade debutskiva. Det lilla jag hört låter Captain Beefheart. Och det låter bra.