Foto: http://www.artcomplex.net

Foto: http://www.artcomplex.net

Smif N Wessun: Tio höjdare

Konsumentupplysning "Djupa basgångar, sällan skådad stöddighet och trummor som ger skrubbsår." Tobias Lindquist håller Smif N Wessuns debut "Dah Shinin'" som gruppens främsta. Här listar han sina favoritlåtar med Brooklyn-duon.

All these MC’s wit’ they fancy names and games/I know from the heart that them not mean a thing” P.N.C.

1995: ett mörkt, snöigt hiphop-år klätt i Timberlands och stora hoodies. Mobb Deep, GZA, Showbiz & A.G., Raekwon och Group Home släppte klassiska album som gjorda för att ha i hörlurarna när man traskade genom snö och slask i vinande vindar. Men den kanske blåsigaste vinternattmusiken av alla skapades av Brooklyn-duon Smif N Wessun från hiphopkollektivet Boot Camp Clik och deras gudabenådade producenter Da Beatminerz.

Ännu idag är debutalbumet ”Dah Shinin'” omöjligt att värja sig emot. Djupa basgångar, sällan skådad stöddighet och trummor som ger skrubbsår. Men också blottade strupar, lojalitet, vänskapsband och finstämt melankoliska Roy Ayers-samplingar. Allt sitter som en Yankees-mössa neddragen till ögonbrynen.

Smif N Wessun har sedan dess gjort ytterligare fyra album och det vore bara tramsigt att påstå att något av dem ens kommer i närheten av debutens ikoniska status eller märkliga förmåga att borra sig djupt ner i lyssnarens medvetande. Kanske är det därför de senare skivorna är lite styvmoderligt behandlade och orättvist bortglömda.

Tek och Steele (som ett tag kallade sig Cocoa Brovaz, men nu gått tillbaka till Smif N Wessun) har nämligen alltid några riktigt bra låtar med på sina album. De har egentligen aldrig ”fallit av”. På lördag kväll uppträder de på Etablissemanget på Södra Teatern i Stockholm. Jag laddar med tio av mina personliga Smif N Wessun-favoriter.

1. P.N.C.
Hiphop blir inte bättre än såhär. Inte bara min favoritlåt av Smif N Wessun, utan också en av mina tio favoritlåtar nånsin. Jag ska inte börja förklara allt jag älskar med den här låten, för då blir jag aldrig klar. Allt är perfekt. Lyssna!

http://www.youtube.com/watch?v=mv5UwE7smRQ

2. K.I.M. 2000
Bästa låten på ‘The Album’ från 2007. Magiska ackord och en djupt känd text direkt från hjärtat: ”Takin’ trips ‘round the world just to rap at shows/Kids say Smif N Wessun got classic flows/We scribe timeless diamonds/More than just rhymin’/Each line can be used as tools for survivin’…”


3. Mary J. Blige feat. Smif N Wessun: I Love You (Remix)
Ett av de absolut mest lyckade av 90-talets många samarbeten mellan R&B och Rap. Produktionen glittrar som en skyline, Tek och Steele briljerar på mikrofonen och Mary sjunger så att de hårdaste gun clappaz börjar gråta.

4. Wrekonize (Remix)
“Timbs all seasons/For ass-kicking reasons”. Och så den där Bill Withers-samplingen… Oavsett hur usel min dag varit kan den här låten och videon få mig att le.

 5. Bucktown
Som en signaturmelodi för Smif N Wessun och hela Boot Camp Clik. Saxofonsamplingen är enkel, men helt perfekt och trummorna ger dig hjärnskakning.

6. Reloaded
När albumet ”Reloaded” kom ut 2005 tog det mig ett par timmar bara att komma förbi sida A. Jag tror att jag tog om titelspåret, som inleder sidan, sju-åtta gånger. Hela låten andas: “De är tillbaka!”

7. Pete Rock & Smif N Wessun: Monumental
Världens bästa Pete Rock har producerat albumet ”Monumental” som släpptes tidigare i år. Titelspåret förenar tradition och framåtblickande på ett subtilt, men mycket uppfriskande sätt.

8. Stand Strong
Stå stark är precis vad du kommer att göra med den här klassiska låten i ryggen!

http://www.youtube.com/watch?v=gbpDm7k8Ois

9. Bucktown USA
Denna anthem ligger på andra albumet, ”The Rude Awakening”, som Tek och Steele släppte 1998 under namnet Cocoa Brovaz. En perfekt låt att ha i hörlurarna på tunnelbanan. Men du kommer inte att kunna låta bli att nicka med i takten!

10. P.N.C. 4 Life
Låt dig inte luras av titeln. Det här är inte en dussinlåt från något mixtape, utan en av Smif N Wessuns vackraste skapelser. ”This dat goose bump music, right here…”.