article-image

Audionom: Anarquia Total

Konsumentupplysning Audionom är aktuella med singeln Europa. En låt som är lika hoppfull som återhållet rasande.

Jag sitter på ett tåg söderut i landet. Det är sen eftermiddag och decembermörkret börjar lägga sig. En fin rosafärgad himmel övergår sakta i mörker. Siluetter av nakna trädkronor avtecknar sig mot himlen. I öronen ljuder: »Li Li Libertad Anarquia Total«. En spansk anarkistisk kampsång som är förekommande i syndikalistdemonstrationer. Det är också den enda textraden i Audionoms kommande singel Europa.

Det är det första livstecknet från bandet på ett tag och en välbehövlig återkomst. Inte bara för att Audionoms musik saknats, utan också för att låten och innehållet har en tydlig politisk udd. »Europa« är den första låt som bandet skrev och som nu, nästan 15 år efter att den kom till, äntligen ges ut. Enligt bandet själva har tidigare inspelningar inte gjort den rättvisa och låten var bortglömd fram till för något år sedan då »högervindarna gjorde att den kändes aktuell«.

»Europa« är taktfast och repetitiv. Den byggs upp av trummor i marschtakt, monotona gitarrer som växer i intensitet och några synthackord. Johan Hinders sjunger inte, han ropar ut texten och hamrar in orden »Li Li Libertad Anarquia Total!«, om och om igen. Det är effektfullt och framför allt hoppfullt. En låt som är lika återhållet arg som skriker efter förändring.

Jag såg Audionom framföra låten på Marie Laveau i Stockholm i sommar. Där sköt den ut lyckopilar i publiken och blev höjdpunkten i ett fantastiskt liveset som man inte ville skulle ta slut. Den framstod också som ett sorts avstamp för en ny riktning för bandets krautiga punk. Att den nu släpps och får ett eget liv känns därför mycket passande. Efter ett år av slam rensar den sinnena och visar vägen framåt.

Samtidigt är den ett kritiskt utspel mot europeisk flyktingpolitik. I videon till låten, som PSL nyligen publicerade, visas EU-flaggan och datumet den 3 oktober 2013, det datum då över 350 människor drunknade utanför den italienska ön Lampedusa. Se videon här.

Den 18 december släpps Europa Gone Beyond Records. B-sidan är en remix av låten signerad projektet 18 Sekunder (Gunnar Kolbjer) som lagt till stråkar och en mer elektronisk touch. I mars nästa år är det tänkt att Audionom ska släppa ett nytt album. Stilla väntan med att gå på releasefesten för Europa på Taverna Brillo i Stockholm nästa helg.