article-image

Vuxnas behov av bilderböcker

Jessica osv

När jag behöver inspiration brukar jag plocka fram min bilderbok för vuxna, som jag kallar den. Det är som att något händer när jag tar fram just den specifika boken ur hyllan, som att min fantasi plötsligt löper amok. Det brukar åtminstone vara tillräckligt för att jag ska komma vidare med den text jag behöver skriva eller rad jag sökte i huvudet efter.

Jag vet inte om det har att göra med att man som riktigt litet barn ju nästan bara tittar på bilder, och lär sig att förstå bildernas budskap och se vad som händer i dem. Att det där omedelbara väcks till liv igen när jag bläddrar i The Picture Book. Jag kan inte påstå att en ordinär bilderbok från mina första år gör mig särskilt inspirerad idag – att Totte klär på sig eller går till dagis sätter inte fart på mina hjärnceller. Men The Picture Book, åh, den ger mig idéer till texter – ibland till och med romaner.

Jag köpte den under ett galet konsumtionsryck på konstbokaffären konst-ig, när den fortfarande låg på Sergelstorg. Tänkte att den nog skulle komma till användning någon gång, sedan stod den orörd i säkert ett år. Därefter scannade jag in några av bilderna och skrev ut dem. De sitter i mängder på mina väggar nu.

När jag håller i skrivarworkshops för ungdomar, brukar jag ta med mig The Picture Book. Jag brukar be deltagarna att välja en bild och skriva utifrån den, helt fritt, och många säger att det är ett bra knep.

Många av bilderna i The Picture Book, som innehåller illustrationer och konstverk av ett stort antal illustratörer, är fula och tråkiga, eller liksom för datoriserade eller animerade för att jag ska kunna ta till mig dem. Men det är de fina bilderna som får det att spraka i min skalle.

Och med det sagt är kulturbloggen Jessica osv igång. Jag kommer att tipsa om många böcker, som den ovan till exempel, som jag tycker om. Men jag kommer också att skriva om film, musik, tv-serier, litteratur och samhällsfrågor.