article-image

Vi äro tusenden

Jessica osv

Det pratas mycket om Sverigedemokraterna just nu, med all rätt. Politiker som inte drar sig för att slå personer de inte betraktar som svenska med järnrör och slentrianmässigt kallar tjejer för horor känns inte helt okej i en demokrati – rättelse: det känns för jävligt! – även om de inte satt i riksdagen när det inträffade.

Men även om jag tycker att det inte kan skrivas nog mycket om det här, tänkte jag inte ägna detta blogginlägg åt att gå närmare in på de specifika händelserna. Istället försöker jag tänka: Hur ska vi få stopp på dem, hur ska vi få ut dem ur riksdagen och visa att vi inte är ett rasistiskt och intolerant land? Inte heller det är enkelt att svara på, däremot tror jag att motståndarna mot Sverigedemokraterna måste se till att vara minst lika många och högljudda som SD själva är.

Vi är många som är emot rasism, vi är många som känner empati för människor som inte kan stanna i sina länder av olika orsaker. Vi är många som vill bo i ett välkomnande och varmt land (om än inte rent vädermässigt).

Det räcker inte längre med att bara skriva att SD är as på sin facebooksida. Alla vi som skriver i tidningar, gör oss hörda i bloggar eller bara facebookar – vi måste börja fråga oss hur det här kunde ske. Hur kunde ett främlingsfientligt parti komma in i riksdagen? Varför? Varför gillar vi det inte? Vi måste formulera försök till svar på alla de här frågorna för att kunna göra motstånd på ett bra och trovärdigt sätt.

Som en liten gest skulle jag vilja uppmana till allsång av den gamla progglåten »Vi äro tusenden« av Tältprojektet. För mig aktualiserades låten på nytt när Turteatern i Stockholm använde den i den underbara pjäsen Den nya gudomliga komedin nu i höstas. Det kan tyckas banalt att väcka gamla proggdängor till liv. Samtidigt tror jag att vi behöver lite progg i våra sinnen under det kalla året 2012.

Den är inte otidsenlig eller irrelevant. Vi måste liksom gå tillbaka till de grundläggande ideologiska värderingarna och fundera på vilken värld vi vill leva i. Då är proggen en bra inspirationskälla. Och när allt känns hopplöst måste man börja någonstans, liksom mobilisera sitt motstånd inifrån för att orka protestera högljutt. Sjung med nu!

Bandet Natten har gjort en egen, instrumental version av »Vi äro tusenden«, om man föredrar det.