article-image

Sanna Berg: Tio sanningar

Årssammanfattning "Hon har ett bitvis hetsigt, bitvis avslappnat flow, som alltid låter helt naturligt. Och hon har världens snyggaste naglar." Sanna Berg lyfter fram Kelow som en av tio artister hon fastnat för under året.

Jag har alltid haft svårt för att sammanställa årsbästalistor. Ofta minns jag bara de senaste kanske två eller tre månaderna och har svårt att relatera till att januari tillhör samma år. Det är dessutom svårt att rangordna musik och bestämma att den ena artisten är bättre än den andra, trots att de kanske gör väldigt olika sorts musik. Därför har jag valt att presentera min årslista utan inbördes ordning. Jag vill lyfta fram 10 kvinnliga rappare som jag upptäckt under 2011.

Angel Haze
Egentligen upptäckte jag Haze precis i slutet av 2010, men jag har valt ändå att låta henne ingå här. Angel Haze, den typ 20-åriga bisexuella tjejen från Californien, med alldeles för mycket känslor. Hittills har Angel Haze mestadels gjort remixar på andras låtar, men under 2012 kommer hon först släppa en EP. Och  kanske ett album.

Kelow
Kelow kallar sig själv för Baby Dinosaur, har en fjäder i en av sina dreads, hon gör en video där hon rockar turban, bh och gigantiska träningsoverallsbyxor. Hon har ett bitvis hetsigt, bitvis avslappnat flow som alltid låter helt naturligt. Och hon har världens snyggaste naglar.

Nina B
Trots att Nina B hållit på sedan 2008 tog det mig ett tag att hitta henne. Nina är från Brooklyn, har kallats en modern version av MC Lyte eller Queen Latifah och har under 2011 levererat den absolut smartaste och roligaste hashtag-rap jag någonsin hört.

Nyemiah Supreme
Nyemiah Supreme är 22 år, från Queens och har ett förflutet som bakgrundsdansare till Lil’ Mama, Remy Ma och Chris Brown. Dessutom har hon varit assistent till Juelz Santana. Under 2011 har Nyemiah släppt två mixtapes där det senaste präglas av en viss nostalgi. Nyemiah blandar egna låtar med verser som hon lägger på till exempel Commons ”The Light”, OutKasts ”Rosa Parks” och Adina Howards ”Freak Like Me”. Mest av allt glänser hon på de egna låtarna där hon levererar stenhårda men tillgängliga sanningar.

Reema Major
Kanadensiska Reema Major föddes 1995. Ja, 1995. Det innebär att hon är 16 år gammal. Som 15-åring, alltså år 2010, var hon ensam tjej i BET Hip-Hop Awards Cyphern. Trots sin unga ålder har hon hunnit släppa tre mixtapes, varav det senaste bär den kaxiga titeln ”I Am Legend”. Reema, precis som Nyemiah, verkar vurma för 90-talets rap och har släppt världshistoriens kanske mest lillgamla mixtape ”15 Going On 25”, där hon bara rappar över låtar som ”Full clip”, ”Hard knock life”, ”If I Ruled The World” och ”Push It”. Trots sin falska nostalgi gör Reema väldigt modern och rolig rap.

Chin Chilla Meek
Som liten tävlade Chin Chilla Meek i skönhetstävlingar för barn, något hon hävdar gav henne både scenvana och självförtroende. Hon är född 1989, och som fyraåring år 1993 vann hon Little Miss Black L.A. Numera bor hon i Chicago, där hon lite halvt samarbetar med G.M. Girlz, ett rapgäng beståendes av bland andra Shawnna och Gunna. Tidigare i år släppte Chin Chilla Meek mixtapet ”Beauty & The Beast”.

Kreayshawn
Jag vet att Kreayshawn är ett kontroversiellt val på den här listan. Jag har själv pendlat mycket kring huruvida jag gillar henne eller inte. Jag struntar i om hon är en produkt eller om hon har ett helt team med spökskrivare, Kreayshawn är något nytt och speciellt,  inte bara på grund av sin vita hud. Hennes nasala röst, upphackade flow och extremt roliga lines (”I got the swag and it’s pumping out my ovaries”). Kreayshawn är dessutom den första kvinnliga rappare på mycket mycket länge som nått stor framgång utan att anspela jättemycket på sex.

Honey Cocain
Precis som Reema Major kommer Honey Cocain från Kanada, och precis som Reema Major är hon väldigt ung, blott 18 år. Honey Cocain blev första artist att signas av Tygas skivbolag och har medverkat på ett par av hans låtar. Hon ska släppa ett mixtape inom kort, med den fantastiska titeln ”Bitch I’m The Shit”. Jag kan bara instämma.

Miss Chee
Miss Chee kommer från Atlanta och är den nya första damen hos No Limit Forever. Hittills har hon mest fått gästa på andra No Limit-artisters låtar och ofta är hon den som får lägga sista versen, tyvärr. Men solomaterial från Miss Chee ska komma 2012, det ser jag mycket fram emot!

Dark Sister
Jag kände mig tvungen att göra plats på listan för årets mest oväntade tjejrappare, nämligen Tennessee-tjejerna Dark Sister. Dark Sister gör Goth Hop, alltså en korsning av goth och hiphop, och det låter ju som en total katastrof, men det är helt fantastisk musik som både är kaxig, mörk, rolig och svängig på en och samma gång. Som influenser listar Dark Sister Crime Mob, Marilyn Manson, Smashing Pumpkins, Burzum, Aaliyah och Three 6 Mafia. Ni fattar. Burzum och Aaliyah. Dark Sister lägger den bästa rad jag hört på jävligt länge; ”So fucked up I make you sip from my Diva Cup”. För er som inte känner till Diva Cup, så är det en tillverkare av menskoppar, alltså små plastbehållare som placeras i fitty och samlar upp mensblodet. Så fucked up är Dark Sister, och jag älskar det!