Foto: Christian Hagward

Foto: Christian Hagward

Petter Wallenberg

Sommarläsning Sveriges ende riktiga housestjärna Petter Wallenberg går igenom smaskiga utdrag från sina gamla dagböcker, när han inte lägger vantarna på en ny bok om historiska bestialiska mord då vill säga.

1) Vad läser du i sommar?
– Mina gamla dagböcker. Jag är en tvångsmässig dagboksskrivare och plitar ner ALLT. Det har jag gjort sen jag var 13 år. Så ibland tar jag fram en gammal dagbok, till exempel från när jag var tonåring och levde ett sanslöst liv i London, och så läser jag den från pärm till pärm. Det är som att läsa en smaskig roman – gripande och väldigt underhållande. Jag rekommenderar alla att skriva dagbok. Har man inget roligare att läsa kan man alltid plocka fram den och le åt gamla sorger eller fnissa åt gamla synder.

2) Har du några personliga favoriter (böcker/författare/magasin) att rekommendera?
– Allt som handlar om brott och historia, gärna med snusk inbakat. Typ viktorianska mord i Londons hemliga bordeller. Sådant älskar jag. Har till exempel läst ALLA böcker om Jack the Ripper. Min favvobok just nu heter Fanny and Stella: The Young Men Who Shocked Victorian England och är skriven av Neil McKenna. Den handlar om två vilda unga killar i viktorianska London som klädde ut sig till kvinnor, bjöd ut sig och arresterades i ett mycket uppmärksammat rättsfall. Love it!

3) Favoritgenre?
– Jag är en riktig sucker för biografier. Gärna med lite tragedi inslängt. En av de bästa självbiografierna är Boy Georges Take it like a man. Den bör läsas om vart femte år. Älskar även tidningen Illustrerad vetenskap. Jag har faktiskt överlag svårt för fiktion. Det måste vara på riktigt. Jag vill lära mig något. Hatar när böcker eller film bara är tidsfördriv. Verkligheten är för spännande för att jag ska ödsla tid på hittepå-historier!