article-image

Som en fangirl

Blogg

I fredags släppte Nord & Syd låten »Inte idag«. Singeln föregicks av tolkningar där Mattias Alkberg, Ulf Sturesson, Annika Norlin och Johan Borgert fått spela in varsin version, med hjälp av noter och utan att ha hört originalet. Norlin lät så här benknäckarbra:

http://www.youtube.com/watch?v=M_3DZo2AOvw)

Debutalbumet Som en människa släpps om en dryg vecka och jag har haft förmånen att ha ett recensionsex en tid.

Eftersom det gläder mig så mycket att hela världen snart ska få höra det här ljuvliga, så tvingades jag att göra en »Rom & Kush«. 

 Bäst i världen just nu är inledande »En av er« och »Det värsta jag sagt till dig«. Där blir det fina med det här bandet som allra tydligast.

Dynamiken mellan Martin Abrahamssons raka, ärliga texter (något som känns igen från hans andra band Vapnet) och Julia Hanbergs lugnande, kraftfulla röst. Alltihop omhuldat av dansbandsglittriga syntslingor.

Julia har tidigare hörts i Penny Century och har turnerat som sångerska med The Bear Quartet. Fattar verkligen inte hur man kan skriva sån här poplyrik på svenska utan att det känns banalt, alla måste lyssna!

(Genomskinlighet: Någon gång under tidernas begynnelse delade jag och Julia Hanberg, tillsammans med en handfull andra kids, på dagmamman Inga-Britt och dagpappan Jöns i Östersund.)

Bonus 1: Eftersom Johan Borgert nämns ovan vill jag kasta lite ljus på »Nu är jag ett as« från 2010. Ett av de bästa svenska popalbum som getts ut, som fått alldeles för lite uppmärksamhet. Lyssna till exempel till »Nu ska du ha feedback«.

Bonus 2: Eftersom Östersund också kom på tal vill jag tipsa om en pärla från i år. Titel: Jämtland, i övrigt ingen koppling.