article-image

The touring diaries of a Scottish gent

Personligt

I dagarna släpptes James Yorkstons litterära debut, ”It’s lovely to be here – The touring diaries of a Scottish gent”. En turnédagbok med nedslag i Yorkstons karriär, från hans tidiga spelningar som förband till John Martyn och första skivkontraktet, till det enformiga och strävsamma livet på resande fot. Jag har ännu inteLovely_To_Be_Here_web beställt ett exemplar. Men på Dominos hemsida finns ett utdrag att ladda ner och lyssna på. Ett fantastiskt avsnitt om en tågresa där James delar sovkupé med en man klädd som Rupert The Bear och som har en väska med sig innehållandes en död gås.

Att höra James Yorkston läsa med sin mjuka och inkännande röst gör att man hoppas att ”It’s lovely to be here” även kommer att släppas som ljudbok.

Jag minns också när han uppträdde i Stockholm för några år sedan. En tisdag eller onsdag i en blåsig och ocharmigt vintersnål stad och på ett Strand som bara var fyllt till en tredjedel. James Yorkston var bländande, hans gitarrspel distinkt och vibrerande, han gick upp i låtarna och kanaliserade dem med hela sin uppenbarelse. Dessutom var han väldigt rolig. Han berättade om en absurd situation på flygresan till Sverige och kommunikationssvårigheter med medresenärer. Om hur svenskar låter när de pratar engelska. Talande detaljer. Historier lika träffsäkra som de han berättar i sina låtar.

Men anekdoterna flög flera meter över den samlande skarans huvuden. Efter hand tycktes James lite i förbifarten skämta med publiken, göra små markeringar om det tafatta gensvaret. Men inte heller det gick fram.
Efter konserten gick jag fram och tackade för det fina framträdandet. Men James var missnöjd. Inte med publiken, utan med sin egen insats.

Beställ ”It’s lovely to be here – The touring diaries of a Scottish gent” från Caught by the river där också en recension finns att läsa.