article-image

Ayshay

Personligt

Artisten och konstnären Fatima Al Qadiri är född i Senegal, uppväxt i Kuwait och bor numera i New York. Hennes musik förenar muslimska stilar med den suddiga och svävande ljudbild som artister som Hype Williams och Maria Minerva fört fram på senare tid. Under namnet Ayshay gör Fatima sin egen tolkning av religiös muslimsk a capellasång med rösten som enda instrument. Hon drar ut den, pitchar ned den, lägger på ekon och bygger lager på lager med förvrängd sång som för tankarna till Laurie Anderson och Diamanda Galas eller ett Fever Ray utan musik.

Men mest av allt är det säreget och framkallar känslor som varken är sentimentala eller euforiska. Snarare väldigt starka och koncentrerade. Det finns något mässande över sången som slår an musikens religiösa karaktär men som också känns igen just från dagens skeva popmusik. Det repetitiva och obestämbara, det fokuserade och lite svävande, båda stämningslägena är där. Ayshay (som är det arabiska uttrycket för ”strunt samma”) är en utforskande artist. Med sina röstexperiment tangerar hon ljudkonstområdet, men det blir aldrig tillgjort eller avskärmat. Fatima verkar mer intresserad av att hitta något grundläggande och starkt som finns inom all musik.


I slutet av september släpps Ayshays debut ”WARN-U” på Tri Angle Records (hemvist för bland andra Holy Other och How To Dress Well). En fyralåtars-EP som inkluderar en remix av titelspåret signerad Los Angeles-bördiga producentduon Nguzunguzu (smakprov nedan). När Fatima inte gör musik driver hon bloggen Global. Wav för kultursajten DIS där hon presenterar allt från tanzaniansk grime och unga tranceartister från Iran till bulgariska poptransor. Eller så gör hon mixar till samma sajt, som denna. Ett kollage där hon sammanfogat eget material med samplingar av shiitisk och sunnitisk vokalmusik.

Ayshay – WARN-U (Nguzunguzu Remix) by Electronic Beats

hip hop spa by Fatima Al Qadiri