article-image

Mixtape: Real Estate

Mixtape Prefab Sprout, John Fahey och The Feelies är några av de artister som betytt mycket för Real Estate. Bandets Alex Bleeker och Martin Courtney väljer ett knippe låtar som de håller nära hjärtat.

[soundcloud]http://soundcloud.com/adrian_tma/real-estate-mix-for-tma[/soundcloud]

Neil Youngs ”Lookin’ for a love” är inte inkluderad i mixen.

Alex Bleeker:

1. Neil Young – Lookin’ for a love
”Neil Young är nog min enskilt största influens, jag tar in så mycket av hans musik hela tiden. Detta är min favorit just nu, främst på grund av den beroendeframkallande lilla vändningen vid refrängen när bakgrundssången kommer in.”

2. Alessi Brothers – Seabird
”Jag fastnade för denna lilla godbit under en sen låtbytarkväll med några australiensiska kompisar, the Twerps. Jag vet nästan inget om låten vilket bara gör den bara mer gåtfull. Den har blivit min dj-låt på Youtube under det senaste året.”

3. Pink Floyd – Green is the colour
”Dave Gilmour sjunger den här sången på Pink Floyds originalsoundtrack till filmen ’More’. Men de riktigt grejerna finns på den tidiga livebootlegen ’Atom Heart Mother Goes on the Road’. Mjuka melodier, komplett med ett mind blowing gitarrplock-outro.”

4. Pavement – Shoot the singer (1 Sick Verse)
”En av mina största favoritlåtar från ett av mina favoritband genom alla tider. Från ”Watery, domestic”-EP:n!”

5. Prefab Sprout – When love breaks down
”En av de bästa saker som vår originaltrummis Etienne Duguay gav mig var det här bandet. ”When love breaks down” har växt sig allt starkare de senaste två åren och jag har till slut blivit besatt av den.”

6. The Feelies – It’s only life
”Mer och mer vill jag bara lyssna på akustisk skramlig popmusik. Ingen gör det bättre än hjältarna från vår hemstad – The Feelies.”

7. Little Wings – Faith children
”Kyle Fields musik och konst påverkar mig starkt. Jag kommer aldrig sluta lyssna på den här sången.”


8. The Beach Boys – Don’t worry baby

”Enkelt uttryckt, jag tror inte att popmusik blir bättre än såhär. Brian Wilson lyckades verkligen sätta treminuters-formatet. Jag älskar särskilt hur minimalt och effektivt gitarren används här.”


Martin Courtney:

1. Built to Spill – Kicked it in the sun
”En av mina favoritlåtar från när jag gick i high school. En hel del fina minnen är kopplade till den. Jag älskar hur varje låt på detta album flyttar sig från del till del utan att upprepa något som kom innan. ’Rörelser’ istället för standardmallen vers/refräng/vers. Så många idéer som klämts in i dessa nio låtar.”

2. Broadcast – Before we begin
”En annan låt från high school som jag fortfarande älskar. Den låter som en reklamjingel från 50-talet som blivit skev och vittrat sönder med tidens gång. Det jazziga trumspelet med det där stora reverbet har alltid representerat en höjdpunkt för mig vad gäller trumljud på skiva.”

3. The Jesus and Mary Chain – Happy when it rains
”Fick så sent som helt nyligen upp ögonen för detta band. Men det känns som att jag alltid känt till deras musik på grund av dess uppenbara influens på mycket av musiken jag gillar. Det är lite som när du ser en scen i en film eller läser något i en bok och förstår en Simpsons-referens från när du var liten. Jag älskar deras första album, men sättet det är inspelat på gör att det är praktiskt taget omöjligt att lyssna på i den skruttiga stereon i vår van. Det är bara ett enda fräsande. Andra albumet ’Darklands’ är nästan perfekt och det hjälper verkligen att de tonat ned de höga frekvenserna på den en del skivan.”

4. John Fahey – Orinda-Moraga
”Jag skulle kunna ha med nästan varenda Fahey-sång här. Nästan alla av hans låtar funkar för en speciell sinnesstämning, eller för att försätta dig i en speciell stämning. Hans melodier är så komplexa men också omedelbara och vackra. De går verkligen in i huvudet och har format mycket av musiken som jag skrivit.”

5. The Kinks – Do you remember Walter?
”När vi startade Real Estate hade jag en tanke om att vi skulle låta som The Kinks, framför allt vad gäller trummorna. Deras fill-ins är så briljanta. Jag älskar den studsiga stilen som många av deras låtar har, de bitvis fåniga texterna och de oväntade melodierna. De tog sig inte på så stort allvar. De är det ursprungliga indierockbandet.

http://www.youtube.com/watch?v=CRA3ryHWe0g

6. Yo La Tengo – You can have it all
”Jag kunde inte avstå från att ta med en Yo La Tengo-låt. De har ett sådant fantastiskt sätt att låta varje sång definiera och forma sättet som den är arrangerad på, eller om det är det motsatta. Sångerna kan låta helt olika varandra, men du hör direkt att det är Yo La Tengo.”