Foto: Frode Fjerdingstad

Foto: Frode Fjerdingstad

Pole möter Roll The Dice

Konsumentupplysning Den tyska dubmästaren Pole remixar tre låtar från Roll The Dices album In dust. Adrian Hörnquist gillar vad han hör.

Ett av förra årets främsta elektroniska album var Roll The Dices In dust. En skiva som vältrade sig över en med en ambient och repetitiv musik som doftade analoga maskiner och som hade en tyngd som imponerade. Nu har Peder Mannerfelt och Malcolm Pardon i duon bett Stefan Betke, mer känd som den tyska dubmästaren Pole, att remixa tre låtar från In dust. Snart släpps samarbetet i form av EP:n In dubs.

Om Roll The Dices musik till stora delar präglas av täthet och intensitet så är Pole lite av motsatsen. Stefan Betkes kompositioner är fulla av knaster, brus och ekoljud som studsar runt i en ljudbild med mycket luft i. Poles inflytelserika albumtrilogi, 1, 2 och 3, som släpptes mellan år 1998-2000, är bländande elektronisk musik där just luften har en central roll. Och där en dubbig djup bas gjorde musiken lika banbrytande som unik.

När detta sound nu möter Roll The Dices kantiga maskiner blir resultatet kittlande och så spännande som man önskar att alla »på papperet lovande remixarbeten« vore.

»Calling all workers«, passande omdöpt till »Calling dub workers«, skalas ned till ett piano som vävs in i tunna lager av synthtoner och en pipande frekvens långt borta. Stefan Betke separerar ljuden, ställer dem mot varandra och bygger sedan upp en takt med en pulserande bas i botten. »Echo hands« (»Idle hands«) tar till vara på originalets rytmer, renodlar dem till en och låter den samspela med knaster och industriella ljud. Nästintill funk. Och »The skull is built into the version« (»The skull is built into the tool«) är glitchig och mjuk elektronika där ursprungets vemod kombineras med en sinnrik rytm.

Det är tre låtar som inte bara är en lyckad korsbefruktning utan som också lyfter fram likheterna mellan de båda artisterna; hur viktiga basen och upprepande mönster i musiken är för båda. Kan man hoppas på ett fortsatt samarbete i form av ett album?

Förutom In dubs rekommenderas även Poles senaste serie med tolvor under titeln »Waldgeschichten« där den sista volymen, nummer tre, kom i slutet av sommaren.