article-image

Balam Acab

Konsumentupplysning

Balam Acab var en av de fyra första människorna enligt Mayaindianernas mytologi (det har jag läst på Wikipedia). Det är också Alec Koone, en herre från Pennsylvania i USA som gör något så konventionellt som drömsk musik. Just drömsk är den framför allt nu när jag sitter i soffan, ser min säng på avstånd men är för trött för att resa mig och krypa ned. Alecs musik som Balam Acab är elektronisk och mjuk. Den är följsam och bråkar inte. En liten liten röst som kanske påminner om Liz Fraser i Cocteau Twins ledsagar på Alecs fullängdsdebut ”WANDER / WONDER”. Ljus och uppitchad är den i alla fall.

Nån skrev att Balam Acab skulle funka perfekt som ledmotiv till ”Planet earth”-seriens Deep ocean-avsnitt. Framför allt låten ”Await” passar in på den beskrivningen: smekande vågskvalp, ekon, mycket botten och väldigt vackert. Som ett blått stort djup där inga föroreningar, fiskekvoter eller finlandsfärjor har härjat. Balam Acab känns som motsatsen till allt det mörka som rått inom popmusiken det senaste året. Kanske en välbehövlig rening?

Renat eller åtminstone putsat är i alla fall vad han har gjort med snart albumaktuella SLEEP ∞ OVERs ”Romantic streams”. Ömsint är den, också den.