article-image

Könsförrädare: Död åt normer

Intervju »En ska inte behöva jobba hela livet på att bli accepterad om en inte gör som förväntat.« Sara-Märta Höglund mailar med skivaktuella bandet Könsförrädare från Luleå.

»ES3B, Allé, allé, allé.«

Luleå, 2007. Fem esteter går samman och blir Hotad Apa. Tiden går, en gitarrist flyr söderut och kvar blir kompromisslösa kvartetten Könsförrädare. Janinne, Måns, Alina och Robin är alla i yngre tjugoårsåldern och för några veckor sedan släppte de sin första vinylsjua Death to Stories/ Of the unpolitical via Teg Publishing.

– Vi är politiskt intresserade och ibland spelar vi uppenbart politiska låtar. Vårt förhållningssätt till musikskapande, med ambitioner om fullständig demokrati och möjlighet för alla att komma till tals i alla sammanhang, kan nog också sägas vara politiskt. Samtidigt förstår vi att vi också står i maktställning i flera sammanhang, inte minst genom vår vithet i en i övrigt lika kritvit genre.

Ni har sagt att namnet Könsförrädare handlar om en kamp mot tvåkönssamhället, varför är det problematiskt?
– Det gör skillnad på människor utifrån skillnader som inte finns eller som är oväsentliga. Jag vill inte bli ifrågasatt när jag har hår på kroppen eller har på mig hockeyskydd. Det kommer så jävla mycket skit ur att förvänta sig olika saker av olika människor som bär på olika könsorgan.

– En ska inte behöva jobba hela livet på att bli accepterad om en inte gör som förväntat. Det sämsta är egentligen att hela skiten bygger på konstruerade skillnader och inte på reella. Vi ska inte bygga något på sådan idioti, framför allt inte ett samhälle.

Kräver det en publik som delar er bild?
– Lyssnaren behöver inte förstå eller hålla med, men samtidigt kräver det nog viss acceptans för att någon ska kunna ta till sig oss på allvar. Det har absolut hänt att folk vi spelat för har avskräckts av vårt namn. Men ibland blir någon omvänd. I Arvidsjaur var någon positivt överraskad till exempel, och det är ju himla bra.

Ni valde Mattias Alkberg som producent av EP:n och det kommande albumet, hur kommer det sig att ni ville jobba med honom?
– Matti har peppat och stöttat oss från dag ett, i princip. Vi har lyssnat på och gillat honom minst lika länge. Vi känner honom sedan tidigare, så det var inte särskilt konstigt alls. I efterhand har vi förstått att det faktum att vi kunnat stoppa hans namn på saker och ting har varit en stor tillgång, som när vi sökt pengar och när vi har försökt få ut de färdiga låtarna.

– Det är så klart tveeggat att vi förlitar oss så mycket på en vit mans namn, men han är en helbra person. Dessutom har han gjort ett fantastiskt bra jobb som producent.

Video av Shida Shahabi.

Könsförrädares fullängdsdebut Curse all law släpps senare i år. Utöver tio ljuvligt, skramliga poplåtar har den fått ett konvolut illustrerat av serietecknaren Joanna Hellgren. En singel från albumet kommer att släppas i början av juni.

Mer info om Könsförrädare här och här.

Teg Publishing.