article-image

Dylikt

Blogg

Dylikt är en ny bekantskap för mig. Bakom namnet döljer sig ett gäng musiker anförda av Erik Hansson. Erik är en kreativ kraft som tidigare haft bandet Bring Money och som dykt upp som gästsaxofonist på spelningar med Munnen. Med Dylikt gör han musik som skiftar mellan olika uttryck och former. Experimentellt må vara ett utnött begrepp men det är precis vad Dylikt är. På sin soundcloud har Erik samlat åtta låtar som pendlar mellan flanellklädda folkmelodier, progg, frijazz, udda utflykter i stil med The Legendary Pink Dots och en lågmäld elva minuter lång cover av Joy Divisions »Disorder«.

Jag gillar Dylikt. Det är rörigt på ett motiverat sätt. Erik Hansson har en tanke bakom varje stilbyte och är framför allt skicklig. Han tappar inte bort sig i instrumentala jampartier och oljud utan behåller ett fokus, även när musiken rasar ihop i ett enda kaos av saxofoner och elektroniskt larm. Att han ger sina låtar titlar som »Swing it!!1 naturalists«, »Failed verfremdungseffekt« och »TETRIS« gör inte saken sämre.

Nu är Dylikt aktuella med EP:n 5 387 819 708 359 882 641 Choices och i samband med det en video till låten »Beach curl«. Gjord av Kevin Luna, som även står bakom videor med Invader Ace och Dirty Beaches. En video som vi premiärvisar här nedan.

I kväll har ni möjlighet att se Erik Hansson och hans medmusiker (enligt uppgift bland andra en grungegitarrist, en folkviolinist och en funkbasist) när Gavin och Mother ordnar releasefest för Ep:n på restaurang Landet i Stockholm.

Dörrarna öppnar 20.00. Mer info om festen här.