article-image

Någonting som börjar på ’B’

Artikel Den brittiske journalisten Kevin Pearce ger en ingång till jazzbolaget Bethlehem Records inspelningar från 1950-talets mitt.

Bethlehem records var under 1950-talet ett jazzbolag i framkant som gav ut en bred palett av musik (oftast med fantastiskt vackra skivomslag designade av Burt Goldblatt). Men det är främst bolagets sångare som fascinerar mig.

Det var inspelningarna med Chris Connor som förändrade allting, med en för den tiden riskfylld minimalistisk approach och ett underbart sinne för intimitet. Det kan höras på spåret “Blame it on my youth”.

Vid sidan av en del väldigt välkända sångare som spelade in musik på Bethlehem – som Nina Simone och Mel Tormé – tystnade alldeles för många av skivbolagets röster, de spelade aldrig in något mer. Terry Morel är ett bra exempel på det. Hon var nära vän med Miles Davis och så vitt jag vet gjorde hon bara en enda LP.

Men däremot syntes hon en tid senare på TV-showen Frankly Jazz. Här kan du se henne sjunga “What is there to say” (håll ögonen på den förtrollade programledaren i slutet).

En annan stor sångerska, som även hon bara släppte ett album på Bethlehem, är Audrey Morris. Albumet var hennes comeback efter ett trettio år långt uppehåll.
I dag är hennes musik fortfarande en favorit på Chicagos kabarét-scen, men det här är ett väldigt vackert spår från 1950-talets mitt. Det heter “It’s always you”.

http://www.youtube.com/watch?v=xN7vGJ9JhNs

The Pat Moran Quartet spelade ofta in komplexa melodier byggda på fyra olika stämmor, ungefär som The Mamas and the papas fast tio år tidigare. I det här klippet sjunger Bev Kelly leadsången på “Sunday kind of love” tillsammans med Pat Moran.

Frances Faye var antagligen den minst typiska av Bethlehems kvinnliga sångerskor. Hennes karriär sträcker sig hela vägen tillbaka till 1930-talet, då hennes kabarémusik var en favorit bland New Yorks kriminella. Fayes grej var att hamra på pianot och att vråla fram sångerna.

Men på ett av hennes album för Bethlehem prövade hon istället att göra folksånger. Som den här av John Jacob Niles, “Go ‘way from my window”.

Kevin Pearce gör PDF-musiktidningen Yr heart out och driver bloggen Anywhere else but here today. Han gav på 1990-talet ut boken Something beginning with ’O’ på Heavenly. Den är utgången, men dyker då och då upp på Ebay. Boken beskrivs så här av en läsare på Amazon: ”The kind of book which should not be popular but needs to be available for those who deserve it”.

Kevin är bosatt i London. Här är en mycket liten spellista han har gjort.