article-image

How To Dress Well

Artikel Tom Krell hämtar inspiration från såväl The Dream och Hot Chip som black metalmannen Burzum. Men så bygger hans projekt How To Dress Well också på rikare harmonier än de flesta andra ur den nu blossande amerikanska DIY-scenen. Lisa Ehlin frågade honom om vad som döljer sig bakom sångerna. Han slutade aldrig att prata.

När jag intervjuade Hard Mix för en tid sedan blev det ganska logiskt att diskutera samplingar, det är en central plats i mycket av hans musik. Det var också samplingar och musikreferenser som fick mig att bli intresserad av Köln/Brooklynbaserade Tom Krells musikprojekt How To Dress Well.

Vad jag trodde skulle bli en gemensam plattform för dessa två luftiga, svepande, r’n’b-influerade musiklandskap visade sig dock fungera enligt ganska olika parametrar. Snarast ligger deras ömsesidiga beröringspunkt i att sampling och användning av referenser till annan musik mer kan liknas vid instrumenthantering än enkelt utnyttjande av catchiga hookar.

I Hard Mix fall är samplingarna det sista som kommer in i processen, det som knyter ihop musiken, får den att sammanfogas. I How To Dress Wells fall handlar det om utgångspunkten för sången, själva fundamentet. Relationen till annan musik är helt central för Tom Krell, både i det egna låtskrivandet och i hans inspiration.

När jag frågar honom vad han lyssnar på för tillfället återkommer han flera gånger, funderar lite till, och önskar lägga till fler artister och låtar till sin lista, lika entusiastisk gentemot andras musik, som till sin egen.

Som om kreativt uttryck och inspiration nästan verkar flyta ihop.

– Jag älskar r’n’b. The Dream till exempel. Men också Kells (R. Kelly, förf. anm.), Keith Sweat, Shai, D’Angelo, P.M. Dawn… All that shit som jag lyssnade på när jag var yngre på radiostationen KS 107.5. Just nu lyssnar jag på den där Wolf Gang-låten ”Back to back” säkert 100 gånger i veckan, och ”Sweetest kill” från nya Broken Social Scene.

– På mina ”mest spelade” i iTunes har jag lyssnat på ”No excuses” med Air France typ 60 gånger mer än någon annan låt – snacka om inspirerande, underbar, kreativ musik, holy shit! Och efter den ”Epilepsy is dancing”, ”Sabaku” av The Zazen Boys, och (vilket är helt galet cuz this is super new!) ”Shutterbug” med Big Boi. Jag hade den på loop i typ 2 dagar i sträck! Och jag ÄLSKAR sången på den nya Hot Chip-skivan – such beautiful little men.

– Jo, och så vill jag lägga till att jag lyssnat på Gang Starr non stop sedan Guru gick bort. Otroligt inspirerande röst, man. Måste nog lägga till Aaliyah också, jag lyssnar på henne varje morgon när jag vaknar för att min väckarklocka spelar ”Rock the Boat” och ”Choosey lover”. Jo, och så måste jag säga att jag verkligen älskar intensiteten i rösten hos sångaren i Burzum, speciellt i låten ”Ea, Lord of the depths” eller vad den heter, på deras album ”Burzum”. Så monumental genom hela skivan.

How To Dress Well_brödtext
Hur skulle du beskriva How To Dress Well för någon som aldrig hört er förut?
– Jag brukar säga att How To Dress Well är som The Dream fast mer lo-fi, indie, eller whatever. Jag sa ”lo-fi-Shai” vid något tillfälle och det stämmer ganska bra. Men att profilera sig med genrebenämningar brukar inte hjälpa nya lyssnare så mycket. Vi sjunger, och vi gillar verkligen att sjunga, typ med r’n’b-inriktade, fina röster och harmonier, men med en noisiness och med ganska komplexa känslomässiga grejer som händer i låtarna. A lot of anxiety, a lot of love.

Du bor i Tyskland nuförtiden. Hur är det?
– Ja, det är helt ok. Ha. Alltså jag är här för att jobba. Jag saknar New York och USA väldigt mycket. Alltså jag älskar att vara här, jag gillar partyscenen. Men i Tyskland är det ganska få som lyssnar på hiphop och r’n’b, det är ingen del av hipsterkulturen här som det är i USA. I mean, det är ju verkligen vår musik, afro-amerikansk musik är ju det största som har hänt amerikansk kultur, punkt.

– Den musiken har ju bevisligen ett väldigt stort inflytande på How To Dress Well. Så ja, jag saknar det en hel del. Om jag spelar hiphop här tittar till och med mina supercoola tyska vänner på mig, typ ”turn that shit off”. Så jag är rätt peppad på att flytta tillbaka till USA i höst. Alltså, jag är i Köln, the home of Kompakt (tyskt skivbolag förf. anm.), folk här vill ha förfinad, högproducerad, 18 minuters långa, minimalistiska technogäspningar. Ha!

Det är som sagt mycket referenser och samplingar i er musik. Jag vet att ni inte vill kallas för ett ”samplingsband”, men har du lust att berätta lite om hur och varför du använder samplingar?
– Hmmm… Jag vet inte. Alltså ja, vi använder samplingar. Men på senaste EP:n har vi bara samplingar på ”Mr By and By” för att jag ville göra en dance cut. Annars använder vi det bara om vi vill. Typ om vi hör något och tänker ”det där passar perfekt”. Jag menar, jag har samplat grejer av min vän Ryan Hitchon, men det är det ju ingen som hör. Att sampla är ingenting nytt.

Ni har ju varit rätt produktiva än så länge. Har du någon favorit av allt ni gjort, eller något du är extra stolt, nöjd eller till och med överraskad av?
– You know, mina favorit-How To Dress Well-låtar är ”Suicide dream” part 1 & 2. De är bara väldigt vackra för mig. Speciellt part 2, it’s really serious shit, jag typ filosoferar runt mitt liv och så. Jag sjunger ”what would it mean to live a life that wasn’t like this? Look at a picture of my father and not look just like him? To think about my home and not just feel the sting of a history that’s been wounding us all?” och varje gång jag sjunger eller hör det, it hits me hard, och känns väldigt renande. Så de två…

– …fast jag gillar ”Endless rain” också för det var den första vi gjorde, och ”Decisions”, för den skrev jag till min tjej och den känns väldigt mycket som kärlek när jag hör den och sjunger den. Och jag blir alltid chockad när jag hör ”Ready for the world” – kan inte komma ihåg hur jag gjorde den och den låter så enskild. I alla fall för mig.

Min bror, som är musiker, säger att folk antingen lyssnar på rytmen eller harmonierna i musik, åtminstone till en början. Att det är antingen rytmen, eller harmonin som triggar igång en. Själv har jag en konstig förkärlek för glockenspiel. Var triggar igång dig?
– Harmoni. Och klangfärger. Rytm som i formell struktur är i min bok sekundär. Jag tror att harmoni och klang är rena, spirituella fenomen. Rytmen kommer sen och ger dem materialitet och kropp, right?

På tal om inspiration, jag tycker egentligen att er musik är väldigt visuell. Jag får mycket bilder och visuella idéer när jag lyssnar. Och era låtar är ofta korta, som att de skulle funka bra i filmsekvenser. Tänker du på hur bilder och ljud funkar ihop sådär, eller har du några visuella idéer för musiken?
– Ya, for sure. För mig involverar låtskrivarprocessen, eller vad man ska kalla det, mycket om hur visuella föreställningar överensstämmer och påverkar musiken. När jag sjunger försöker jag typ försätta mig i en bestämd plats i tanken. Faktiskt så har alla bilder vi har på bloggen haft väldigt stor betydelse för låtskrivandet.

Vad mer, förutom musik, sätter igång dig?

– Definitivt filosofi och film. Men det är ju inte i musiken så mycket. Själva musiken är väldigt direkt för mig och inte alls teoretisk. Det jag beskrev innan om visuella föreställningar och påverkan är inte ett uttänkt samband utan en totalt oförmedlad känsla och helt icke-teoretisk. Kärlek. Tanke.

– Och vad som händer generellt med musik just nu totally blows my mind. Jag tror att vår tid är den historiskt absolut bästa tiden för att vara ett musikfan. Det som händer nu är helt oöverträffat innovationsmässigt.

Nu kommer du ju till Sverige i juli, eller hur?
– Ja, jag är så peppad! Tre spelningar, med live visuals och sång. Superenkelt och kul. För mig handlar det egentligen bara om sång. Jag hoppas att folk gillar min röst när de hör den live. Jag står inte bakom en mixer eller något, det är bara jag på scen med en mikrofon och en ipod. Jag vill skaffa typ Bobby Brown-headseats so I can be a pop singer full force!

Vad har ni för andra planer i en nära eller avlägsen framtid?
– Vi släpper en sjua av ”Ready for the world” snart. Och sedan en fullängdare. Mina enda egentliga planer är att sjunga från hjärtat. Det är lätt att göra när folk ger en så mycket kärlek. Jag tror låtarna blir ännu bättre och säkrare för varje mail jag får där någon säger: ”I listened to ’my body’ when I was walking to my new boyfriend’s house last night and it was beautiful.” Love is strength for sure.

Lyssna på ”Ready for the world” här.
Mer info om How To Dress Well, här.