article-image

Merely: Beats över isen

Intervju Artist. Döpt Kristina Florell. Uppväxt i Örnsköldsvik. Debuterade med EP:n Semblance. En del av klubben Revenue i Stockholm.

För en konståkare sker en stor del av träningen utan skridskor. Det är den träningen som bygger upp musklerna och kroppens smidighet. Professionella konståkare är mycket viga.

Kristina Florell slutade med konståkning i årskurs fem och började istället att sjunga. Idag gör hon musik under namnet Merely och hennes popmusik är uppväxt på MTV, hiphop och sång lika mjuk som sköljmedel. Hon kallar den för hipheart.

På rasterna under högstadiet satt Kristina Florell i skolans pianorum och gjorde egen musik, mellan passen av tjuvrökning.

»Jag hade en kattuppfödning hemma förut, och det här är en av kissarna. Jag älskar doften av kattunge«.

När hon kom hem om kvällarna brukade hon spelade upp sina nya sånger för sin pappa. Om han grät visste hon att hon hade lyckats.

Flera år senare, under sin första riktiga sommar i Stockholm, lånar hon ett elpiano av sin rumskamrat och börjar att skriva nya sånger. När EP:n Semblance växer fram bestämmer hon sig för att ta Merely på allvar.

Eller snarare för att ta mig själv på allvar. Jag har insett under det senaste året att jag gör det här av hela mitt hjärta på så många sätt att jag skulle bli uppäten inifrån om jag lade min tid på annat.

Faktumet att Kristina är skolad i en kör – träningen utanför isen, för att återgå till den här textens inledning – ger hennes musik ett sakralt skimmer. Traditionellt har det utsnitt av smal popmusik och fjäderlätt dansmusik som Merely hittas i premierat bultande vilja framför exakta stämmor.

Men Kristina Florell har båda två. Hennes traditionella skola ligger gömd under lapptäcken av hiphop och svensk DIY.

När hon sjunger låter det som en ultramodern psalm. Den franska vokalgruppen The Swingle Singers spökar i bakgrunden när Merelys beats lämnar isen och snurrar upp i luften och gör en trippelpiruett.

Mer av Merely, här.

»Tomten är min vän Andrew, från en oförglömlig Halloweenfest någonstans i Bushwick«.

»Tomten är min vän Andrew, från en oförglömlig Halloweenfest någonstans i Bushwick«.

»Min contemporary studio scene i Solna«.

»Min contemporary studio scene i Solna«.