article-image

Måndag till fredag, tolv dagar

Artikel Kristofer Andersson plockar ut Wikipediatexter, youtubevideor, citat och gamla anteckningar under tolv dagar. Det är inte en journalistisk text.

Måndag:
Tjockleken på en fiskelina mäts i delar av en millimeter. För svenskt skärgårdsfiske krävs sällan en lina tjockare än en tredjedels millimeter. Länge gjordes linorna i ett stycke nylon men på senare år har de flätade linorna konkurrerat ut de äldre nylonvarianterna. En flätad lina med en tjocklek på en tiondels millimeter kan bära åtta kilo. De flätade linorna töjer sig inte utan är helt stumma. En nylonlina kan töja sig en tredjedel av sin egen längd utan att gå av.

Tisdag:
Singö är en ö i norra Roslagen, Stockholms län (invid gränsen till Uppsala län). Ön ingår i Singö socken. Ön har cirka 370 bofasta invånare och mellan 3 000 och 4 000 fritidsboende. Ön är ungefär 25 kvadratkilometer stor, med en omkrets på 66 kilometer vilket gör den till Sveriges 36:e största ö till ytan. Lanthandel finns på ön men den hade ett uppehåll mellan 2007 och 2010. På öns södra del, invid bron, finns en camping med tillhörande kiosk. På ön finns en insjö, Storträsket, med ett maxdjup på ungefär sju meter.

Onsdag:
Slakthuset är en nattklubb i Stockholm – men innan det att frysarna fylldes med mörka högtalare var det en plats för kött och arbete. En ögonblicksbild av slaktborden som blivit blanka av kylan och ljudet av knivar som skär köttet. När en kniv dras tillbaka följer köttet med.

Torsdag:
Sjukdom är ett funktionshindrande tillstånd som karakteriseras av fysiologisk, psykologisk och/eller social ohälsa. Med sjukdom avses i första hand ett förhållande som sätter normala funktioner ur spel och som kan vara letalt – men också mer allmänt ett diagnoserat lidande. Ett tillstånd som har tecken på att vara en sjukdom (till exempel onormala blodvärden) men som inte nedsätter funktionaliteten, kallas patogent. Beskrivningen av en sjukdoms uppkomst kallas etiologi, medan dess orsaker kallas patogenitet.

Fredag:
Meli’sa Morgan – ”Do me Baby”. Carolyn Cooke – ”Take me away”. The Cavaliers – ”Ooh it hurts me”.

Lördag:
Det bankar en mening under huden skriver Inger Christensen. Det finns de som kan beskriva ett exakt förlopp, medan andra har förmåga att beskriva exakt hur något borde vara. Kan någon berätta vad som står skrivet under huden?

Söndag:
Döden är slutet av livet, ett totalt och oåterkalleligt avstannande av vitala funktioner i en biologisk organism. I biologin ses det som ett permanent stadium, att alla levande ting förr eller senare dör. Döden kan inträffa på många sätt (till exempel på grund av naturliga orsaker såsom predation, sjukdom, habitatförändringar, ålderdom, undernäring eller onaturliga sådana, som till exempel en olycka). Den största dödsorsaken i industriländer är åldersrelaterade sjukdomar och på senare år även hjärt- och kärlsjukdomar.
Fobi för döden kallas thanatofobi.

Måndag:
Inger Christensen igen: “I dag kom alla vi patienter överens om att säga att det snöade. Vi ställde oss allihop vid fönstren och pressade våra ansikten om rutan och jublade över snön och beskrev den och drömde om hur underbar den skulle vara att leka i”.

Tisdag:
Faye Crawford sjunger ”What Have I Done Wrong?”

Onsdag:
Tjockleken på en fiskelina mäts i delar av en millimeter. En tusendels millimeter kan bära livet. Där finns fimpar, telefonnumret till ön, doften av en köttgryta, en flaska Famous Grouse, bröllopsfoton och ett par gamla stövlar. En för stor varm tröja och en gammal flaska Tabac. Hela ön luktar honung. “Jag fyller år om en månad och jag vill att du är hemma då” säger jag och vecklar ut det långa fiskespöet, låter linan berusat dansa mot stenarna på Storträskets botten.

Torsdag
Den 22 januari 1978 skriver Roland Barthes en lapp från sitt familjehem i Urt, Frankrike: “Jag har ingen längtan men ett behov av ensamhet”. Några månader senare, den 31 maj, skriver han en ny lapp. “Det är inte ensamhet jag behöver, det är anonymitet (den anonymitet som arbetet ger mig)”.

Fredag:
Först en tiondel. Sedan en åttondel. Linan tar spjärn mot vattenytan. En nylonlina kan töja sig en tredjedel av sin egen längd utan att gå av.

Tack till Wikipedia, Roland Barthes, Kristofer Flensmarck och Inger Christensen.