article-image

Tatti rekommenderar: Franco Falsini och Tod Dockstader

Konsumentupplysning En progg- och krautinfluerad ikon från Italien och en amerikansk elektronisk kompositör vars musik blev soundtrack till Federico Fellinis film Satyricon. Det är två artister som Daniel Persson lyssnar på i oktober.

Skivetiketten Rvng INTL. har blivit något av en favorit, och när jag för några månader sedan upptäckte att de skulle ge ut en samling med Sensations’ Fix blev jag glad. Sensation’s Fix’s huvudsakliga medlem var italienaren Franco Falsini, vars musik jag uppräckte när Editions Mego gav ut filmmusiken Cold nose, ursprungligen släppt i mitten av sjuttiotalet. Musiken på skivan är nästan uteslutande instrumental.

Cold Nose påminner lite om Mark McGuires gitarrspel men med inslag av en minimoog. Det är en fantastiskt fin liten skiva.

http://www.youtube.com/watch?v=KoIJtqJp0Ww

Sensations’ Fix musik beskrivs ofta som progg. Bandet släppte ett par skivor under sjuttio- och åttiotalet som i dag är ganska svåra att få tag på men de finns att införskaffa på itunes. Och de är riktigt bra. Samlingen som Rvng INTL. givit ut på CD och vinyl heter Music is painting in the air. Versionerna på albumet består av Franco Falsini solo; alternativa inspelningar  där nästan allt är tidigare outgivet.

Om du gillar Ariel Pink, Vincent Gallo, krautrock och popmusik så ska du kolla upp Falsinis musik. Han har nyligen uppträtt i USA och hänger tydligen med Ducktails.

Tod Dockstader är en amerikansk kompositör som varit verksam sedan 1958 då han började arbeta på Gotham Recording Studios. Han är bland annat känd för att ha gjort ljudeffekter till den animerade serien Tom & Jerry. 1960 släppte han sin första skiva Eight Electronic Pieces som bland annat användes av Federico Fellini i filmen Satyricon.

Dockstader använde sig ofta av kassettmanipulationer; det var först senare som han gick över till datorer och elektronik. Nu har Mordant Music återutgivit hans kompositioner för synt från 1979, Electronic’ Vol 1.  Det handlar om 31 korta stycken.

http://www.youtube.com/watch?v=eLBi9Ay9Wx4