article-image

Några gamla brittiska kassetter

Blogg

Jag skrev för ett tag sedan om Flaming Tunes , en av förra årets bästa skivor. Skivan var inspelad och släppt på åttiotalet och på kassett, och det dyker ständigt upp skivor som ursprungligen var utgivna på kassett och som nu släpps på vinyl, digitalt och ibland även på cd. De blir med andra ord tillgängliga för allmänheten, band och skivor jag aldrig har hört talas om dyker upp från alla möjliga håll, de flesta inspelade när jag gick på mellanstadiet på åttiotalet. Jag är mycket tacksam över att jag nu får reda på att de överhuvudtaget existerar. Av någon anledning är de flesta av de här skivorna som jag har fastnat för inspelade i Storbritannien, jag vet inte varför, det bara är så.

Först ut är Leven Signs och deras skiva Hemp Is Here, utgiven av det alltid utmärkta Digitalis Recordings . Skivan släppptes på kassett i mitten av åttiotalet, och har sedan dess släppts på vinyl minst en gång tidigare, även på cd tror jag.

Pete Karkut står för musik och Maggie Turner sjunger. Det låter tidlöst, märkligt och mycket vackert. Orientaliska rytmer samsas med små brittiska popmelodier, och det låter som att det lika gärna skulle kunna vara inspelat idag.

Nästa skiva är utgiven av Forced Nostalgia och de har släppt ett par guldkorn, bland annat John Avery’s Jessica In The Room Of Lights, utgiven 1986, då endast på kassett. Musiken är skriven för en teaterföreställning, och något mer sketchartad än musiken på Hemp Is Here, dock minst lika bra.

Nästa skiva är också utgiven av Forced Nostalgia : en splitskiva med grupperna Vazz och La Bambola Del Dr Caligari. Inspelad mellan 1982-1986, brittisk experimentell sovrumspostpunk med billiga trummaskiner, så förbannat bra.

MFH, ja även de utgivna av Forced Nostalgia. MHF tillhör de lite mer svårlyssnade i den här skaran. De två vännerna Andrew Cox och David Elliott träffades på universitet i Sussex 1979 och med en gemensam kärlek för experimentell popmusik, syntar och oljud i allmänhet skapade de ljuvlig musik som samlas på skivan 1979-1985.

Några år senare blev MHF  Pump, ett band med mer sångbaserat material som släppte två skivor där det ena producerades av Nurse With Wound. Tyvärr gick Andrew bort 2009 men deras två skivor har på senare år fått allt mer uppmärksamhet.

Slutligen Years On Earth’s The Structure of Chance släppt på fantastiska VOD. Years On Earth bestod av vännerna Bob Roke och Mebz, två killar från Northampton som 1979 bildade bandet Years On Earth. De hade gemensam kärlek för BBC Radiophonic Workshop och popmusik, de släppte under början av åttiotalet tre kassetter (samt ett par sologrejer) som nu finns samlade på dubbelvinylen The Structure of Chance. Det låter så brittiskt, så vemodigt och skulle jag vilja påstå, lite souligt.

Gemensamt för den här musiken är bland annat att de har spelats in med låg budget mellan 1979 och någon gång i mitten av åttiotalet, den är släppt på kassett och skapad med stor experimentell lusta samt att det är genreöverskridande och tidlöst. Jag älskar det, kanske du också?