article-image

R&B Divas: Äkta systerskap

Artikel Sanna Berg ser nya realityserien R&B Divas där Monifah Carter, Faith Evans, Nicci Gilbert, Syleena Johnson och Keke Wyatt arbetar med ett välgörenhetsprojekt. Fem artister vars liv och karriärer gör att ingen arrangerad dramatik behövs.

I en tid då skivindustrin är i omvandling och musik inte säljer som den gjorde på det glada 90-talet har reality-TV blivit en ny inkomstkälla för många musiker. Både aktiva rappare och r&b-artister, såväl veteraner som nykomlingar, har gett sig in dokusåpaträsket. Ibland blir det bra. Som när T.I. och hans fru Tiny uppfostrar en av världens gulligaste barnaskaror i T.I. & Tiny: The Family Hustle.

Ibland blir det helt utflippat, men ändå väldigt underhållande. Som när den avdankade Bad Boy-producenten Stevie J går i parterapi med sin baby mama och sin älskarinna SAMTIDIGT i Love & Hip-Hop Atlanta. Jim Jones och hans fästmö Chrissy har numera en egen reality-serie efter sin medverkan i två säsonger av Love & Hip-Hop New York, där också den mer eller mindre misslyckade r&b-sångerskan Olivia är med, tillsammans med Fabolous till och från-flickvän och baby mama Emily och Juelz Santanas flickvän Kimbella.

Andra som provat på reality-TV är Monica (Monica: Still Standing), Toni Braxton med familj (Braxton Family Values) och Brandy och hennes brorsa Ray-J (Brandy & Ray-J: A Family Business). Ray J hade även egna reality-serien For the love of Ray J – ett dejtingprogram där han i två säsonger försökte hitta en »ride or die chick«. Det gick sådär. Även Chilli från TLC försökte hitta kärleken i sin dejtingserie What Chilli Wants. Oklart om det resulterade i något stabilt förhållande.

Tillsammans med TLC-kollegan T-Boz letade Chilli även efter en tjej som skulle få gästa på en singel med de två i såpan R U The Girl? som sändes 2005. Keyshia Cole var tidig med att ha en reality-serie. Hennes The Way It Is gick i tre säsonger mellan 2006 och 2008 och för några dagar sedan hade Keyshias nya dokusåpa Keyshia & Daniel: Family First premiär. Den handlar om Keyshia och hennes make Daniel Gibson, basketspelare i Cleveland Cavaliers, och är lite mer lågintensiv än många andra drama-späckade såpor.

Jag ska inte ens försöka ljuga. Jag älskar reality-TV. Man skulle kunna kalla det en guilty pleasure, men helt ärligt så skäms jag inte särskilt mycket för det. I många reality-serier är det enda verklighetsinslaget att deltagarna »spelar sig själva«. Det är drama, det är hetsigt, det är underhållande för stunden, men trots att jag har sett ganska mycket reality-TV så har det mesta ändå lämnat mig oberörd. Tills jag såg R&B Divas.

Serien gick i åtta avsnitt på den obskyra tv-kanalen TV One och finns fortfarande att streama på kanalens hemsida. Okej. Om du planerar att se serien och vill slippa spoilers SLUT LÄS NU.

I R&B Divas samlar Faith Evans en skara r&b-kvinnor för att spela in ett välgörenhetsalbum. Något hon fått inspiration till efter Whitney Houstons bortgång. Deltagarna är, förutom Faith, följande:

* Monifah: Upptäcktes av producenten Heavy D och släppte tre hyfsat framgångsrika album mellan 1996 och 2000. Hon är mest känd för låten »Touch it« från 1998, men hennes bästa låt är enligt mig »I Miss You (Come Back Home)«.

Efter tredje albumet Home har Monifah haft det tufft, kämpat med drogberoende och haft stora problem i relationen till sin dotter. Sedan några år är hon ren och i R&B Divas kommer hon ut som lesbisk. Vi får träffa Monifahs flickvän Terez, och följa hur paret planerar sin gemensamma framtid tillsammans. Medverkar gör även Monifahs tonårsdotter, en born again Christian som inte accepterar att hennes mamma lever med en kvinna. Mhm. Some real shit alltså.

* Nicci Gilbert: Frontfigur i 90-talsgruppen Brownstone som hade ett par stora hits. Nicci spelade in ett soloalbum i början av 00-talet, som aldrig släpptes och hon jobbar nu med att lansera en klädlinje. Har precis som Monifah en dotter i tonåren.

Nicci är den av divorna som verkar vara minst sugen på hela projektet. Hon pratar mycket om hur hon inte har den glöd som krävs för att göra bra musik, och vill mest köra åt de andra.

* Syleena Johnson: Är kanske mest känd för sin medverkan på Kanye Wests låt »All Falls Down«. Hon har släppt sju soloalbum och jobbat med namn som R. Kelly, Busta Rhymes och Fabolous. Har genom hela sin karriär gjort ärlig och öppen musik om vad hon har gått igenom i livet, med ett starkt fokus på kvinnors livserfarenheter.

Hon är en av mina absoluta favoritartister och har en verkligt unik röst. Sedan några år tillbaka ligger hon på ett mindre bolag och har genomgått någon sorts personlig konkurs. Syleena är gift med Kiwane Garris, en före detta basketspelare som hon har två små barn med. Fram till 2010 spelade Kiwane i Italien och Syleena tog hand om barnen, samtidigt som hon försökte sköta sin egen karriär som indieartist.

* Sist men definitivt inte minst, Keke Wyatt. Hon blev lite småkänd runt år 2000 när hon gästade ett gäng Avant-låtar. Släppte sitt debutalbum Soul Sista 2001. Efter debuten följde flera olika skivkontrakt och kasserade album, samtidigt som Keke gick igenom en svår tid personligen. Redan som 18-åring hade Keke gift sig med sin manager, som under många år misshandlade henne. Keke ska vid ett tillfälle ha knivskurit sin före detta man eftersom hon fruktade för sitt liv. Hon skiljde sig 2009 och gifte om sig med prästen Michael 2010. När R&B Divas börjar är Keke gravid med sitt sjätte barn, som föds i avsnitt tre.

Genom serien kämpar Keke med ärren från gamla relationer. Hon är extremt svartsjuk och kan inte gå någonstans utan att Michael följer med henne. Hon kämpar även med ett dåligt självförtroende, samtidigt som hon tar hand om sina sex barn och försöker anpassa sig till hur hennes röst förändrats av allt barnafödande.

Ni fattar. Vi snackar om fem galet starka kvinnor som tillsammans gått igenom oerhört mycket.

Det fina med R&B Divas är den sammanhållning som uppstår mellan kvinnorna. De stöttar varandra, pratar om sina karriärer och andras bilder av vilka de är. Monifah inspirerar Keke att börja gå i terapi och ta tag i sina problem samtidigt som hon försöker skapa starkare band till sin egen dotter, trots att dottern inte accepterar att Monifah och Terez är ett par. I R&B Divas behövs inga inplanerade dramatiska händelser – de fem kvinnornas liv, karriärer och erfarenheter är tillräckligt mycket drama i sig. Och oerhört mycket mer intressant.

Visst bråkar de, annars vore det knappast en dokusåpa. Men till och med bråken löser sig alltid på ett fint sätt, och det finns hela tiden en vilja att samarbeta. Att lära av varandra och att utvecklas tillsammans. Divorna skrattar, gråter och tjafsar över drinkar, är med när Keke föder barn, skapar musik tillsammans och hänger med varandras familjer. Det är verkligen så himla fint. De delar, de förklarar och de pushar varandra.

Jag har gråtit flera gånger under R&B Divas. Som när divorna överraskar Faith Evans genom att flyga in hennes dotter. Eller när Monifah och hennes dotter pratar om sin relation och hur dottern påverkades av Monifahs drogmissbruk. Det smärtade mig djupt att se hur Syleenas musikerpappa Syl Johnson var oerhört kritisk mot henne och hennes musik.

(Syl Johnson har förresten stämt Jay-Z och Kanye för att de samplat hans musik på Watch The Throne. Lite märkligt då Syl blev jätteglad för tio år sedan när han upptäckte att flera av hans låtar samplats av rappare. Så glad att han bestämde sig för att börja göra musik igen. PS. Syl är också pappa till NFL-spelaren och reality-TV-stjärnan Chad ”Ochocinco” Johnson, som alltså är Syleenas brorsa. Något de inte visste om förrän nyligen. Ochocinco är för övrigt ännu en kvinnomisshandlare som slog sin exfru, Evelyn Lozada, känd från reality-serien ”Basketball Wives”. Sådana här saker har man koll på om man ser mycket reality-TV. Nåväl.)

Det som berörde mig allra mest i R&B Divas var när Keke äntligen öppnar sig och berättar om sina problem. Hennes smärta av att inte kunna frigöra sig från sitt förflutna blev så påtaglig. Då grät jag också. Ganska mycket.

Serien avslutas med att divorna tillsammans uppträder på Essence Festival med varsin låt från en stor artist eller låtskrivare som gått bort det senaste året. Keke Wyatt avslutar med att framföra »I Wanna Dance With Somebody«, och cirkeln är på något sätt sluten eftersom Faith Evans fick idén till serien och skivan efter Whitneys tragiska död. Keke ser först lite osäker ut, men sjunger sedan för allt vad hon är värd, och de övriga divorna kommer in på scenen.

R&B Divas blev en reality-serie och ett album. Dock medverkar bara samtliga av divorna på två av skivans låtar. »Sister friend« handlar om att stötta andra kvinnor, och även om den inte är superbra gör den mig väldigt varm i hjärtat. Finast är »Lovin’ me«, som också är seriens ledmotiv, där divorna sjunger om omvärldens krav och att uppskatta sig själv.

If I’m not a size 2, it don’t fit you, it’s okay,
I refuse to be dismissed because my skin is darker than yours,
All that power when you say ’you’re pretty in the face’, if only I could lose some weight,
Anything you can do, I can do better,
Made up my mind, won’t stop never
.

Intäkterna från R&B Divas-skivan kommer att gå till Whitney E. Houston Academy of Creative and Performing Arts i East Orange, New Jersey, där Whitney växte upp.

I den sista scenen i serien har Faith, Nicci, Syleena, Monifah och Keke middag tillsammans för att prata om Essence-spelningen och framtiden. De diskuterar en gemensam turné, och Keke känner sig utelämnad och ledsen och lämnar bordet. Syleena hämtar tillbaka henne och till slut skålar divorna för sig själva, varandra och för systerskapet.

Det kan tyckas vara märkligt att prata om systerskap efter att en i gänget precis lämnat bordet gråtandes. Men systerskap är inte enkelt, det handlar inte om att älska varandra alltid oavsett vad. Det handlar inte om att alltid vara sams och aldrig bråka, och aldrig ha avvikande åsikter. Systerskap handlar om att stötta varandra, utmana varandra, säga ifrån, skratta, gråta och dela sina erfarenheter.

Systerskapet i R&B Divas är inte enkelt, men det är genuint. Jag älskar det och jag skulle göra nästan vad som helst för en andra säsong.

Let me see you put your hands in the air if you love yourself!