article-image

Länge leve Kartel

Artikel Dancehallmusikens största stjärna Vybz Kartel inväntar nu ett livstidsstraff och en magisk karriär ser ut att ha nått sitt slut. Henrik Svensson kände sig tvungen att skriva några rader.

Tidigt på eftermiddagen förra torsdagen stod ett hundratal personer utanför domstolsbyggnaden i downtown Kingston och väntade in det besked många fasat för under mer än två års tid. Men de stod där likväl, barn och vuxna tillsammans, och ropade för en frikännande dom för Adidja Palmer, mer känd som Vybz Kartel.

När domen väl kom efter vad som uppfattas som Jamaicas längsta rättegång genom tiderna (65 dagar) bröt fördämningarna. Vybz Kartel hade tillsammans med tre andra förklarats skyldig till mordet på 27-åriga Clive »Lizard« Williams. Skaran bröt sig igenom polisens barrikader utanför Kingstons högsta domstol. I kaoset träffades en ung officer i huvudet av en kastad glasflaska innan polispatrullerna återfick kontrollen över området.

Det hade känts märkligt att inte skriva åtminstone ett par rader om Vybz Kartel. Har man någon som helst ambition att skriva om den främsta och vackraste kulturen som existerar under våra jordeliv (vilket vi verkligen har på Throw Me Away) blir det ett krav, särskilt nu.

Om än bara för den som någonsin doppat så mycket som en tå i den jamaicanska dancehallkulturen är ju Vybz Kartel ändå omöjlig att undgå. Höjt över allt och lika obeveklig som kolossen på Rhodos.

Precis som en ung Charlie Parker tog Vybz Kartel egenhändigt sin konstform inte ett utan tre steg framåt bara genom att vara snabbare, skickligare och mer virtuos än den uppsjö av knivskarpa konkurrenter som (bokstavligen) slagits om ledartröjan de senaste sex-sju åren. Och då har Vybz Kartel ändå suttit inlåst under de senaste två åren av sin verkliga storhetstid.

Det var »World Boss« som tog dancehall in i ett nytt decennium. Men för hela sin enorma betydelse för jamaicansk kultur är det ändå Vybz Kartels samlade livsverk av makalöst vansinnig och euforisk dansmusik som gör honom till en av vår samtids verkliga genier. De är sannerligen inte så många som ni tror.

Jag har inga smarta popteoretiska knutar att dra ihop om Vybz Kartels väntade livstidsstraff och hur en era lider mot sitt slut inom dancehallen. Allting är bara så outsägligt sorgligt.

Har du aldrig lyssnat på Vybz Kartel eller för den delen dancehall på allvar borde du verkligen göra det nu. Ibland finns det ingen roligare musik. Börja vid hans enda riktiga mästerverk i albumform, Kingston Story, och sök dig bakåt mot det pärlband av singlar som till synes är oändligt.

Och för vad det är värt – Free Kartel!

Vybz Kartels straff meddelas den 27 mars.

Fem favvolåtar med Vybz Kartel