article-image

Mixtape: The Very Best

Mixtape Värmen dröjer sig kvar i The Very Bests spellistor. Emeli Sandé, David Guetta och Lana Del Rey har varit några av gruppens sommaranthems. Lyssna även på en ny remix av singeln "Super mom".

The mix could not be found. Please verify the mix ID or mix URL.

”Vart jag mig i världen vänder, står jag här med tomma händer. Längtar efter något som kan rädda mig”. Norrköpingsbördiga kollektivet Den Svenska Björnstammen sjunger om en längtan efter förståelse och infriade förhoppningar och klär den i blinkande popmusik och tv-spelsbeats. Under 2011 har denna längtan varit stor.

Om man lyft blicken och tittat en bit bort har man funnit att svaret på detta något under de senaste åren varit The Very Best. Sedan 2008 har producentgruppen anförda av sångaren Esau Mwamwaya skämt bort oss med en rad släpp som tagit fram det bästa ur popmusik, dansmusik och hiphop. Mixtapet ”Esau Mwamwaya and Radioclit are The Very Best”, albumet ”Warm heart of Africa” och mixen ”Super mom” är alla hybridartade och självklara demonstrationer av musik som spränger såväl genrer- som geografiska gränser.

Esau Mwamwaya, Johan Hugo och fransmannen Etienne Tron kamperade ihop fram till förra året då den senare valde att hoppa av gruppen. Nu befinner sig Esau och Johan i Malawi för att slutföra ett andra album som kommer senare i höst och där bland andra Spoek Mathambo, Amadou & Mariam och den sydafrikanska rapparen Mo-Laudi medverkar. Innan avresan sammanställde Johan tio av de sånger som spelats flitigt i The Very Best-lägret på sistone.

Vi bjuder även på en ny remix av singeln ”Super mom”, med den belgiskkongolesiska sångaren Baloji. Lyssna och ladda ned remixen här.


1. ”Vart jag mig i världen vänder” – Den Svenska Björnstammen

”Inte mycket att säga mer än att det är en av våra absoluta favoritlåtar i år! Vi har gjort en The Very Best-dancemix av den som kommer snart och vi jobbar på något till nya The Very Best skivan tillsammans.”

2. ”Lift Off” – AraabMuzik
”Vi har varit fans av AraabMuzik sedan länge. Han har gjort mycket av de bästa Dipset-grejerna och det här är vår favoritlåt från hans debutalbum.”

3. ”Heaven” – Emeli Sandé
”En av de grymmaste låtarna i år. Älskar att old school UK-musiken kommer tillbaka. Sjuk melodi, sjuk röst. Den här och Den Svenska Björnstammen har varit mina två sommaranthems.”

4. ”Move back” – 5Five
”Controversial west african-låt med ett jäkla drag. De har snott beatsen från en sydafrikansk houseproducent men jag föredrar faktiskt den här versionen. Det här är peaktime The Very Best dj-setmusik.”

http://www.youtube.com/watch?v=errPy5KwxAI&feature=related

5. ”Om nashi me” – Edward Sharpe & The Magnetic Zeros
”En av de vackraste låtarna jag har hört på länge. Jag skrev på Facebook för några månader sedan att det är en låt jag skulle vilja dö till J. Det vore en perfekt transition-låt tror jag. Sjukt vacker och fridfull och upplyftande.”

6. ”Video games” – Lana Del Rey
”Lana Del Rey är sjukt grym och hennes röst är så grymt ’haunting’. Jag har lyssnat på denna konstant de senaste veckorna.”

7. ”Sunshine” – David Guetta & Avicii
”Oväntad?? Vi gillar vår kommersiella housemusik. Den här är en sådan sjuk summeranthem. Om The Very Best gjorde progressive house skulle vi låta såhär tror jag. Den skriker ’dont worry be happy’!”

8. ”Hearts” – I Break Horses
”Älskar den här skivan och låten och särskilt deras melodier! Lyssnar på det här när jag går på morgonpromenad.”

9. ”A zip and a double cup” – Juicy J
”TRIPPY!! Inte mycket att saga. Juicy J är tillbaka med ett grymt mixtape och det här är helt klart bästa låten. Inget sjukt nytt i hiphopvärlden men det funkar bara så sjukt bra.”

10. ”Leone” – Marina Gasolina
”Marina Gasolina släpper sitt nya album nästa år och det låter sjukt bra. Sen hon lämnade Bonde Do Role har hon jobbat med Etienne Tron från Radioclit och Ladytron på sin nya skiva.”