article-image

Victoria Bergsman

Mixtape När Victoria Bergsman inte snickrar på sirliga melodier förlorar hon sig i brasilianska tropicáliastjärnor och göteborgska popteoretiker. Här är de tio låtar hon spisar mest just nu. Med titeln länkad.

1. ”Baby” – Gal Costa
”För mig är detta en av de innerligaste av sånger, det finns ett speciellt ställe kanske 1.40 in i låten, just där hon sjunger Baby blir jag alldeles knäsvag. Den lämnar mig nästan alltid med en liten tår i ögonvrån.”

2. ”Feel it all around” – Washed Out
”Jag vet inte hur han gör sin musik, vill inte heller veta. Vet bara att det gungar alldeles underbart.”

3. ”Cassette” – The Crêpes
”Två goa gubbar gör go musik, lätt och vackert. Tycker om hur hela skivan känns så himla naiv och lekfull. Jag kan verkligen se framför mig hur de sitter där borta på västkusten och skojar. Ser fram emot uppföljaren, som enligt dom själva ska vara ´mycket bättre´…”

4. ”Kao Bang” – Indochine
”En och annan luftgitarr brukar dyka upp kan erkännas.”

5. ”Dancing in the city” – Marshall Hain
”Den får tala för sig själv. Den är för mig oemotståndlig.”

6. ”Horchata” – Vampire Weekend
”Hörde den här häromdagen, tror jag gillar den. Tycker att produktionen är en aning svajig men ändå lekfull och hoppfull. Blev sugen på ’Horchata’. Kanske är den lite töntig?”

7. ”One in a million” – Steve Miller Band
”Det finns ett ställe i den här låten som jag bara älskar, ungefär 3.10 in i låten då han sjunger youoou. Vilken pipa.”

8. ”Kullens Fyr” – Björn J:son Lindh
”Dan Lissvik skickade den här till mig för ett tag sedan. Tycker om den luftiga flöjten.”

9. ”So long” – Paul Bryan
”Jag har lyssnat jättemycket på det här albumet, tycker mycket om hans uttal då han sjunger. Hans röst är som fluffiga små moln med en liten hård brasiliansk kant.”

10. ”Let’s go (The two of us together)” – Nite Jewel
”Såg henne spela i San Francisco i somras. Starkt och vackert. Tycker tyvärr att skivan inte lever upp till hur fantastisk hon är live. Sången på albumet är alldeles för låg, live var sången långt fram och bar upp alla andra instrument. Nästan hypnotiskt minns jag.”